Borbe ugrožavaju pregovore u Jemenu

Poginulo najmanje 16 pripadnika snaga sigurnosti u centralnom dijelu te bliskoistočne države.

Do erupcije nasilja došlo je nakon što su diplomate i politički lideri počeli da iskazuju novu nadu u mirovne napore u danima uoči muslimanskog mjeseca posta, ramazana (AP)

Najmanje 16 pripadnika snaga sigurnosti poginulo je u borbama koje su obnovljene u centralnom Jemenu, objavili su sigurnosni i zdravstveni zvaničnici ove bliskoistočne države, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Do erupcije nasilja došlo je nakon što su diplomate i politički lideri počeli iskazivati novu nadu u mirovne napore u danima uoči muslimanskog mjeseca posta, ramazana.

Borbe su izbile u utorak navečer, rekla su dva sigurnosna zvaničnika i lokalni plemenski vođa, kada su pobunjenici pokreta Husi krenuli na grad Harib na jugu centralne provincije Marib.

Borbe od 2021.

Prema njihovim riječima, borbe su se produžile na srijedu i došlo je do prekida komunikacija u gradu i njegovoj okolini.

Jemenski pobunjeni Husi, koji uživaju podršku Irana, pokušavali su tokom većeg dijela 2021. godine preuzeti kontrolu nad provincijom Marib, koja je bogata naftom.

Harib je jedan dio te godine bio pod kontrolom Husa, ali je njihova ofanziva 2022. skršena kada su trupe pod komandom Ujedinjenih Arapskih Emirata pomogle u njihovom istjerivanju iz susjedne provincije Šabva, a potom i iz Hariba i njegove okoline – uz podršku iz vazduha koalicije na čelu sa Saudijskom Arabijom.

Izvor: Agencije