Grčki premijer najavio opće izbore u maju

Četvorogodišnji mandat konzervativne Vlade ističe u julu, ali se očekivalo kako će Mitsotakis raspisati izbore početkom aprila.

Mitsotakis na mjestu sudara vozova: U nesreći poginulo 57 osoba (Reuters)

Premijer Grčke Kyriakos Mitsotakis najavio je u intervjuu za grčki Alfa TV kako će u maju biti održani opći izbori, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

Četvorogodišnji mandat konzervativne Vlade ističe u julu, ali se očekivalo kako će Mitsotakis raspisati izbore početkom aprila, navodi se u izvještaju Reutersa.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da se, nakon željezničke nesreće 28. februara, najteže u historiji grčke željeznice, smanjuje prednost Mitsotakisove stranke Nova demokratija u odnosu na levičarsku opozicionu partija Syriza.

Deseci poginulih

Nesreća, u kojoj su se putnički i teretni voz direktno sudarili, odnijela je živote 57 ljudi, izazvala bijes javnosti i masovne proteste zbog ugoržene sigurnosni željezničkog saobraćaja, navode agencije.

„Mogu vam sa sigurnošću reći kako će izbori biti održani u maju“, rekao je premijer Mitsotakis u svom prvom TV intervjuu nakon katastrofalne nesreće kod Larise, administrativnog centra grčke provincije Tesalija.

Izvor: Agencije