Izvještaj o sreći: Finska prva u svijetu, Slovenija prva u regiji

Prema izvještaju, nakon sretnih Finaca slijede Danska, Island, Izrael, Nizozemska, Švedska, Norveška, Švicarska, Luksemburg i Novi Zeland.

Naučnici su rekli da je ljudska procjena sreće ostala "veoma otporna" uprkos pandemiji COVID-19 (Reuters)

Finska je šestu godinu zaredom proglašena državom s najsretnijim stanovništvom, pokazuje Svjetski izvještaj o sreći objavljen u ponedjeljak, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Izvještaj, koji se bavio i učincima krize izazvane korona virusom na dobrobit ljudi, svake godine sastavljaju naučnici u Sjedinjenim Američkim Državama na temelju anketa Instituta Gallup.

Prema izvještaju, nakon sretnih Finaca slijede Danska, Island, Izrael, Nizozemska, Švedska, Norveška, Švicarska, Luksemburg i Novi Zeland.

Kada je riječ o našoj regiji, najsretnija je Slovenija na 22. mjestu.

BiH u polovini manje sretnih

Italija je 33., Srbija 45., Hrvatska 48. a Mađarska 51. najsretnija država svijeta. Crna Gora je na 67. mjestu Svjetskog izvještaja o sreći, a Bosna i Hercegovina na 71. mjestu.

Pri dnu liste nalaze se uglavnom afričke države, a ratom razoreni Afganistan i Liban dvije su najnesretnije države planete, u istraživanju koje je obuhvatilo ukupno 137 zemalja.

Naučnici su rekli da je ljudska procjena sreće ostala “veoma otporna” uprkos pandemiji COVID-19, sa globalnim prosjecima u razdoblju od 2020. do 2022. koji su bili jednako visoki kao i oni u godinama prije pandemije od 2017. do 2019.

Izvor: Agencije