Austrijski kancelar želi ogradu duž istočne granice EU

Nehamer je već nekoliko puta pozivao na izgradnju ograda na vanjskim granicama EU.

Kancelar Austrije Nehammer želi jaču kontrolu granica (EPA)

Austrijski kancelar Karl Nehammer želi ogradu na istočnoj granici EU-a sličnu onoj na granici SAD-a i Meksika.

Nehammer je za vikend izdanje njemačkog tabloida Bild otkrio da šef austrijske savezne policije ovih dana pregleda ogradu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Nehammerove izjave već je osudila opozicija, javlja austrijska novinska agencija APA, prenosi Fena.

Nehamer je za Bild rekao da bi ograda “trebalo da bude veoma visoka i da ide duboko u zemlju, ali i da je treba strogo kontrolisati i sa tehničke i kadrovske tačke gledišta”, jer je to jedini način da se zaustavi ilegalna migracija.

On je objasnio da će svoje znanje podijeliti sa drugim zemljama u EU, poput Bugarske. Prema njegovom mišljenju, strogo zaštićena vanjska granica EU je “neophodna za slobodni šengenski prostor i odbranu od terorizma”.

Socijaldemokrate protiv

Nehamer je već nekoliko puta pozivao na izgradnju ograda na vanjskim granicama EU-a, a u vezi sa budućim samitom Evropskog vijeća na ovu temu rekao je da je razvoj migracija dramatičan.

Prema njegovim riječima, na Bliskom istoku ima nekoliko miliona izbjeglica i migranata, a neki od njih su opet izgubili sve u nedavnom zemljotresu u Turskoj i Siriji.

Njegove izjave već su kritikovale opozicione socijaldemokrate (SPÖ). Predstavnik za sigurnost SPÖ-a Reinhold Einwallner optužio je Nehammera i njegovu stranku ÖVP da se bave samo sloganima, a ne rješenjima. Prema mišljenju socijaldemokrata, promjena sistema azila na nivou EU-a je neophodna, ali prema Einwallneru, ÖVP bi to trebao blokirati.

Opozicioni ekstremno desni Slobodnjaci (FPÖ), međutim, pozvali su na strože mjere na austrijskim granicama. Lider FPÖ Herbert Kickl rekao je da kancelar treba da prestane da prebacuje odgovornost na EU. Prema liberalima, potrebno je zamrznuti procedure azila, a Austrija mora postati “tvrđava”, navodi APA.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada