Italijanska vlada odobrila gradnju muzeja holokausta u Rimu

Glavni grad Italije dom je jedne od najstarijih židovskih zajednica u Evropi.

Vlada desne italijanske premijerke Giorgie Meloni kaže da bi muzej trebao pridonijeti održavanju sjećanja na tragediju (EPA)

Rim će izgraditi nacionalni muzej holokausta, saopćila je italijanska desna vlada.

Vlada italijanske premijerke Giorgie Meloni planira uložiti 10 miliona u taj projekt, a muzej bi trebao pridonijeti „održavanju sjećanja na tragediju Shoaha živim i prisutnim“, navodi se u saopćenju vlade.

Italijanske medij Corriere della Serra piše kako je grad prije nekoliko godina za taj projekt dobio teren u parku Villa Torlonia, na sjeveroistoku grada. Tamo se nalazi i ljetna rezidencija fašističkog diktatora Benita Mussolinija. Nakon godina zastoja, projekt konačno kreće u realizaciju, prenijela je Hina.

Muzej u svim većim evropskim grdovima

„Muzej Shoaha postoji u svim većim evropskim prijestolnicama te sam smatrao ispravnim da se on također realizira u našoj zemlji“, rekao je Gennaro Sangiuliano, italijanski ministar kulture, koristeći hebrejsku riječ za holokaust. Vlada je odobrila plan kasno u četvrtak, piše njemačka agencija dpa.

Glavni grad Italije dom je jedne od najstarijih židovskih zajednica u Evropi. Ruth Dureghello, predsjednica Židovske zajednice u Rimu, zahvalila je vladi na “konkretnoj brizi za temu sjećanja”.

Izvor: Agencije