Bivši premijer Izraela pozvao svjetske lidere da se klone Netanyahua

Bivši premijer Izraela Ehud Olmert pozvao je svjetske lidere da se klone premijera Benjamina Netanyahua i da pokažu da ga ‘preziru’ zbog plana vlade da drastično izmijeni pravosuđe.

Bivši premijer Izraela Olmert je procijenio da će Netanyahu pretrpjeti 'nervni slom' (Reuters)

Bivši premijer Izraela Ehud Olmert pozvao je svjetske lidere da se klone premijera Benjamina Netanyahua i da pokažu da ga “preziru” zbog plana vlade da drastično izmijeni pravosuđe.

“Svaki lider koji sebe definira kao prijatelja Izraela trebalo bi da se usprotivi izraelskoj vladi. Vlada Izraela je antiizraelska i ja apeliram na vas da prezirete premijera”, rekao je Olmert u intervjuu za izraelski TV Kanal 12, prenosi Beta.

On je ocijenio da Izrael “ne može da predstavlja osoba koja će uništiti demokratske osnove države”.

Netanyahuova koalicija, koju čine ultranacionalističke i partije ultraortodoksnih Jevreja, ostvaruje plan reforme pravosuđa u cilju da oslabi Vrhovni sud i vladi omogući kontrolu nad postavljenjem sudija i parlamentu da zaštiti zakone od sudskog nadzora.

Koalicija tvrdi da je reformu trebalo odavno provesti kako bi se ograničila pretjerana moć suda. Kritičari međutim upozoravaju da će se time uništiti osjetljivi sistem kontrole i ravnoteže vlasti koncentriranjem moći u rukama parlamentarne većine.

Oni također kažu da je to pokušaj Netanyahua, kojem se sudi za korupciju, da izbjegne pravdu.

Stotine hiljada Izraelaca protestiralo je u protekla dva mjeseca protiv reforme.

Lideri kompanija visoke tehnologije, Nobelovci, ekonomisti i istaknuti sigurnosni zvaničnici su se izjasnili protiv i vojni rezervisti su pretili da se neće javljati na dužnost, a čak i najveći saveznici Izraela, uključujući SAD, su apelirali na Netanyahua da uspori.

Svi pokušaji predsjednika Izraela Isaaca Herzoga da posreduje kompromisu nisu urodili plodom. Herzog je u srijedu predstavio kompromisni prijedlog koji su Netanyahu i njegovi koalicioni partneri brzo odbacili.

Loši odnosi

Olmert je rekao da podržava Herzogov prijedlog, a podržali su ga i lideri opozicionih stranaka.

Bivši premijer Izraela je uz to procijenio da će Netanyahu pretrpjeti “nervni slom”. Olmertovi odnosi se Netanyahuom nisu ni ranije bili dobri.

Godine 2022. sud je presudio u korist porodice Netanyahu koja je tužila Olmerta za klevetu, pa je morao da im plati 28.000 dolara jer je u dva intervjua 2021. rekao da su Netanyahu, njegova supruga Sara i sin Yair mentalno bolesni.

Olmert se pridružio protestu protiv reforme i na demonstracijama u Tel Avivu rekao da je potrebno ići u narednu fazu, fazu rata, a da se rat ne vodi govorima već licem u lice.

Netanyahuova konzervativna partija Likud je zbog izjave tužila Olmerta za huškanje na nasilje.

Olmert je bio premijer od 2006. do 2009. godine. Mandat mu je okončan ranije jer je proglašen krivim za korupciju i 2014. osuđen zbog prevare na 16 mjeseci zatvora.

On je posebno apelirao na britanskog premijera Rishi Sunaka da se kloni Netanyahua. Sunak bi trebalo bi bude domaćin Netanyahuu u narednim sedmicama.

Izvor: Agencije