Netanyahu odbio kompromis, protesti se nastavljaju

Premijer Izraela odbio je prijedlog predsjednika Isaaca Herzoga koji je pokušao ublažiti pravosudnu krizu u zemlji.

Demonstranti su pokušali omesti putovanja premijera u Berlin (AP Photo)

Izraelski demonstranti nastavili su s protestima protiv plana krajnje desničarske vlade da oslabi nezavisnost pravosuđa, protiveći se premijeru Benjaminu Netanyahuu nakon što je odbio kompromisni prijedlog predsjednika Isaaca Herzoga koji je trebao ublažiti krizu.

Demonstranti su i u Jerusalemu u četvrtak iscrtali crvenu liniju na ulicama koje vode do Vrhovnog suda Izraela, a mala flota čamaca blokirala je plovni put uz obalu sjevernog grada Haife.

Netanyahu se, međutim, “čvrsto ukopao” i tvrdi da će Herzogov plan “samo ovjekovječiti postojeću situaciju”.

Napor Netanyahuove vlade da donese sveobuhvatne promjene u izraelskim sudovima izazvao je bunt i uzbunu među zapadnim saveznicima zemlje.

‘Građanski rat je crvena linija’

Ako prvobitni prijedlog prođe, to bi značilo veći utjecaj vlade na odabir sudija i ograničilo bi ovlasti Vrhovnog suda da poništava zakone.

Jedna od glavnih spornih tačaka u planiranoj reviziji je izmjena načina na koji se biraju sudije.

Ministar pravosuđa Yariv Levin rekao je da bi mjere koje je predložila koalicija promijenile način na koji se imenuju sudije, dajući Knessetu veći nadzor, a vladi više ovlasti u odboru koji ih bira.

Herzogov plan predviđa da izborna komisija uključuje tri ministra, predsjednika Visokog suda, dvojicu sudija i dva državna službenika, s kojima će se dogovoriti predsjednik Vrhovnog suda i ministar pravosuđa.

Predsjednik je u srijedu upozorio da je Izrael na prekretnici i naglasio da je sedmicama bio uključen u posredovanje i razgovarao s “hiljadama ljudi”.

“Građanski rat je crvena linija… Neću dopustiti da se to dogodi ni pod koju cijenu i na bilo koji način.”

‘Predsjednikov plan je jednostran’

Rekao je da je Izrael “u dubokoj stvarnoj krizi”, ali i “pred velikom prilikom” i “na raskrsnici”.

“Većina Izraelaca želi plan koji će donijeti i pravdu i mir”, kazao je Herzog.

Vladin sekretar Yossi Fuchs potvrdio je na Twitteru da koalicija nije podržala predsjednikov plan.

“Predsjednikov plan je jednostran i s njim se nije složio nijedan član koalicije”, rekao je Fuchs.

Izraelski predsjednik, čija je uloga uglavnom ceremonijalna, posljednjih je sedmica vodio razgovore kako bi posredovao u kompromisu između članova koalicije i onih koji se protive pravosudnim promjenama, ali nije potvrdio da ima podršku zakonodavaca za plan.

Netanyahu, koji kaže da mu je cilj uravnotežiti sve nivoe vlasti, ima parlamentarnu većinu, zajedno s vjersko-nacionalističkim koalicijskim saveznicima.

Izraelski premijer rekao je da skraćuje planirani put u Berlin.

‘Proces zakonodavstva i dijaloga’

Preliminarni plan puta, koji je objavljen prošle sedmice, predviđao je da će se vratiti u petak, ali u novoj izjavi piše da će se vratiti u četvrtak.

Netanyahu je, također, odgodio let za Berlin jer je razgovarao s članovima koalicije o mogućim amandmanima na planirane pravosudne promjene, objavilo je nekoliko izraelskih medija.

Stotine demonstranata stigle su u srijedu na aerodrom, u pokušaju da ometu premijerov odlazak u Berlin.

Izraelski ministar finansija Bezalel Smotrich objavio je da je skratio planirani put u Panamu, pa je odlučio vratiti se u Izrael u srijedu navečer, kako bi “vodio proces zakonodavstva i dijaloga” o planiranim pravosudnim promjenama, navodi se u saopćenju iz njegovog ureda.

Izvor: Al Jazeera