Kontroverzni pravosudni zakon prošao prvo čitanje u izraelskom Knessetu

Prijedlog zakona koji slabi Vrhovni sud prošao je prvo čitanje, zajedno s prijedlogom zakona koji bi zaštitio premijera od smjene i zakonom koji bi omogućio više naselja u sjevernom Izraelu.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u Knessetu, izraelskom parlamentu, dok njegova koalicija napreduje sa spornim planom za promjenu pravosudnog sistema zemlje (Ohad Zwigenberg/AP Photo)

Izraelski parlament predložio je prijedlog zakona koji bi mu omogućio poništavanje odluka Vrhovnog suda i donošenje zakona koji su poništeni, uprkos mjesecima protesta protiv toga.

Knessetu je trebalo do ranih jutarnjih sati u utorak da usvoji prvo čitanje nacrta zakona, koji je bio jedan od glavnih prioriteta premijera Benjamina Netanyahua i njegove vladajuće koalicije krajnje desnih i ultraortodoksnih vjerskih stranaka.

U ponedjeljak kasno navečer, u još jednoj pobjedi za Netanyahua, Parlament je, također, unaprijedio prijedlog zakona koji bi otežao smjenu premijera zbog optužbi za korupciju koje još “vise” nad njim.

Nacrt zakona omogućio bi Parlamentu da proglasi premijera nepodobnim za vladanje samo zbog fizičkih ili mentalnih razloga i zamijenio bi trenutni zakon koji otvara vrata za smjenu čelnika pod drugim okolnostima.

Drugi zakon koji je prošao prvo čitanje omogućio bi više naselja na sjevernoj okupiranoj Zapadnoj obali, što bi dovelo do legalizacije naselja koja se smatraju ilegalnima čak i prema izraelskom zakonu.

Masovni protesti

Glasanje dolazi samo nekoliko sedmica nakon što su izraelski doseljenici divljali po palestinskom gradu prošlog mjeseca, ubivši jednog čovjeka i zapalivši desetke kuća i automobila.

Naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i istočnom Jerusalemu već se smatraju ilegalnima prema međunarodnom pravu.

Prijedlozi zakona o kojima se glasalo preko noći zahtijevaju dodatna glasanja prije nego što budu ugrađeni u zakon.

Ovi koraci su posljednji u nizu poteza Netanyahuove koalicije za modificiranje izraelskog pravnog sistema. Premijer i njegovi saveznici kažu da je cilj obuzdati aktivistički sud. Kritičari kažu da bi taj potez narušio kontrolu i ravnotežu u zemlji i koncentrirao moć u rukama Netanyahua i njegove parlamentarne većine.

Netanyahu i njegovi saveznici iz ultranacionalističke i vjerske koalicije obećali su da će nastaviti sa zakonskim promjenama unatoč demonstracijama desetaka hiljada izraelskih demonstranata u posljednja dva mjeseca.

Poslovni čelnici, pravni stručnjaci i penzionisani vojni čelnici pridružili su se protestima, a izraelski rezervisti zaprijetili su da će se prestati javljati na dužnost ako promjena prođe.

Novi zakon zahtijevat će odobrenje tri četvrtine vlade, a mogao bi ga nadjačati premijer.

Netanyahu protiv medija

Predložena promjena pravila koja nadziru smjenu premijera od lične je važnosti za Netanyahua koji se vratio na vlast krajem prošle godine nakon petih izbora u Izraelu u manje od četiri godine. Sudi mu se zbog prevare, zlouporabe povjerenja i primanja mita, a optužbe negira. Postupak se vukao gotovo tri godine.

Grupe za dobro upravljanje i drugi kritičari pozvali su glavnog državnog tužitelja zemlje da proglasi Netanyahua nepodobnim za dužnost.

Obraćajući se članovima svoje stranke Likud u ponedjeljak, Netanyahu se obrušio na izraelske medije, rekavši da emitiraju “beskrajni cunami lažnih vijesti” protiv njega.

Ponovio je svoju tvrdnju da će zakonske izmjene ojačati izraelsku demokratiju.

Opozicijski zastupnik Orna Barbivai rekao je da je prijedlog zakona “sramotan, koji kaže da je premijer iznad zakona”.

Palestinski državljani Izraela, koji čine oko 20 posto stanovništva, uglavnom su izostali s protesta, dijelom zato što pate od diskriminacije u Izraelu i zbog izraelskog postupanja prema Palestincima na okupiranoj Zapadnoj obali i blokiranom Pojasu Gaze.

Izraelci su ove godine pod novom izraelskom vladom ubili najmanje 70 Palestinaca, mnoge od njih tokom izraelskih vojnih napada. Time ukupan broj Palestinaca ubijenih na okupiranoj Zapadnoj obali u protekloj godini iznosi više od 220. Više od 40 Izraelaca i stranih državljana ubijeno je u napadima Palestinaca u istom razdoblju.

Izvor: Al Jazeera i agencije