SAD optužuje Rusiju za sudar aviona i drona, Moskva negira

Naš MQ-9 izvodio je rutinske operacije u međunarodnom zračnom prostoru kada ga je presreo i pogodio ruski avion, rekao je general američkih zračnih snaga u Evropi.

U Pentagonu je potvrđeno Al Jazeeri da je ruski avion oštetio američki dron USMQ9 Reaper iznad Crnog mora (Reuters)

Sjedinjene Američke Države objavile su da rade na uklanjanju oznake povjerljivosti s videosnimka ruskog borbenog aviona SU-27 koji presreće i sudara se s američkim dronom iznad Crnog mora.

Pentagon je u međuvremenu saopćio i to da je dron morao biti srušen u Crno more zbog oštećenja te da Rusi nisu došli do njegovih ostataka. Također je naveo da je i ruski lovac vjerovatno oštećen u sudaru, piše Reuters.

Ruski lovac Su-27 sudario se s američkim dronom MQ-9 Reaper iznad Crnog mora, saopćilo je ranije Evropsko zapovjedništvo američke vojske.

Rusija je odbacila optužbe, tvrdeći da njeni borbeni avioni nisu došli u kontakt s američkim dronom, te da se američki dron srušio zbog “oštrog manevrisanja”.

“Ruski lovci nisu koristili svoje naoružanje, nisu imali kontakt sa dronom i sigurno su se vratili na svoj matični aerodrom”, navedeno je u saopćenju ruskog ministarstva odbrane.

Ruski ambasador pozvan na razgovor

SAD je pozvao ruskog ambasadora na razgovor u znak protesta zbog pada američkog drona iznad Crnog mora nakon sudara s ruskim vojnim avionom, saopćio je State department.

Ruski ambasador u SAD-u Anatolij Antonov rekao je da se na razgovoru u State departmentu nije postavljalo pitanje mogućih posljedica po Moskvu nakon incidenta sa ruskom i američkom letjelicom iznad Crnog mora, prenosi Tanjug.

Antonov je rekao da je imao “konstruktivan” razgovor sa pomoćnicom državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Karen Donfried.

“Ne želimo nikakvu konfrontaciju između SAD-a i Rusije. Rusija insistira na izgradnji pragmatičnih odnosa sa SAD-om koji bi odgovarali interesima naroda obje zemlje i ne traži sukob sa Washingtonom”, rekao je Antonov, prenose RIA Novosti.

‘Nesigurni ruski manevri’

Američka vojska je saopćila da su dva ruska aviona presrela američki izviđački dron, a jedan od njih se sudario s njim. Ruski avioni su prije sudara ispustili gorivo i letjeli ispred američkog drona u nesigurnim manevrima.

“Ovaj nesigurni i neprofesionalni čin Rusije zamalo je uzrokovao pad oba aviona. Američki i saveznički avioni nastavit će da djeluju u međunarodnom vazdušnom prostoru i pozivamo Ruse da se ponašaju profesionalno”, dodali su.

Al Jazeeri je u Pentagonu potvrđeno da je ruski avion oštetio američki dron USMQ9 Reaper iznad Crnog mora, javio je Al Jazeerin reporter Ivica Puljića, dodajući da je nakon oštećenja dron spušten u more.

“Naš MQ-9 izvodio je rutinske operacije u međunarodnom zračnom prostoru kada ga je presreo i pogodio ruski avion, što je rezultiralo padom i potpunim gubitkom MQ-9”, rekao je general američkih zračnih snaga u Evropi James Hecker, prenosi Reuters.

‘Jedinstven slučaj’

Predsjednik Joe Biden obaviješten je o incidentu iznad Crnog mora u kojem je ruski borbeni avion Su-27 udario u propeler američkog vojnog nadzornog drona “Reaper”, rekao je glasnogovornik Bijele kuće John Kirby, prenosi Reuters.

Iako je i ranije bilo takvih presretanja, kaže Kirby, ovo je vrijedno pažnje jer “pokazuje nedostatak stručnosti i profesionalnosti” i uzrokovalo je obaranje američkog drona.

Dakle, u tom pogledu je jedinstveno, dodao je.

On je istakao da američka letjelica nije predstavljala prijetnju nikome i da se incident dogodio u međunarodnom zračnom prostoru.

Pentagon je saopćio da je incident dio šireg obrasca “opasnih akcija ruskih pilota prema američkim i savezničkim letjelicama iznad međunarodnog zračnog prostora, uključujući i prostor iznad Crnog mora”, upozoravajući da se time rizikuje “pogrešna procjena i nenamjerna eskalacija”.

Glavni vojni zapovjednik NATO-a obavijestio je saveznike o incidentu iznad Crnog mora u kojem su sudjelovali ruski borbeni avion i američki vojni dron, rekao je dužnosnik NATO-a.

“General (Christopher) Cavoli je izvijestio NATO saveznike o incidentu”, rekao je dužnosnik Reutersu.

Izvor: Al Jazeera i agencije