Porast zločina iz mržnje u SAD-u tokom 2021.

FBI je u novom izvještaju objavio kako je broj prijavljenih incidenata iz mržnje porastao na 9.065 u 2021. sa 8.120 u 2020.

Iz FBI navode kako je 64,5 posto žrtava u 2021. bilo na meti zbog svoje rasne ili etničke pripadnosti te porijekla (Reuters)

Zločini iz mržnje u Sjedinjenim Američkim Državama porasli su za 11,6 posto u 2021. u odnosu na 2020, a najčešće su potaknuti rasom, etničkom pripadnošću ili porijeklom, objavio je FBI.

Federalni istražni biro (FBI) je u novom izvještaju objavio kako je broj prijavljenih incidenata iz mržnje porastao na 9.065 u 2021. sa 8.120 u 2020, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Dodao je kako je 64,5 posto žrtava u 2021. bilo na meti zbog svoje rasne ili etničke pripadnosti te porijekla, 15,9 posto zbog seksualne orijentacije, a 14,1 posto zbog vjere.

Glavni državni tužitelj Merrick Garland suzbijanje zločina iz mržnje postavio je glavnim prioritetom Ministarstva pravosuđa.

Jačanje istraga

Godine 2021. proširio je finansiranje kako bi i na lokalnom nivou pomogao u praćenju i istraživanju zločina iz mržnje te je naredio tužiteljima da pojačaju kaznene i građanske istrage takvih incidenata.

“Nastavljamo sarađivati s državnim i lokalnim agencijama za provođenje zakona širom države kako bi povećali broj prijavljenih zločina iz mržnje FBI-u”, rekla je pomoćnica državnog tužitelja Vanita Gupta.

“Zločinima iz mržnje i devastaciji koju uzrokuju u zajednicama nema mjesta u ovoj zemlji. Ministarstvo pravosuđa predano je svim sredstvima i resursima koji su nam na raspolaganju borbi protiv nasilja motiviranog predrasudama u svim njegovim oblicima.”

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada