MEE: Hoće li politička kriza u Izraelu raspiriti građanski rat?

Stručnjaci kažu da građanski ratovi povijesno počinju ubistvima na visokom nivou, no potrebno je vrijeme da se razviju u sveobuhvatni sukob.

Izraelci na demonstracijama protiv reformi pravosuđa koje je predložila nova desničarska vlada (Reuters)

Lily Galili, izraelska novinarka i predavačica koja se bavi pitanjima izraelskog društva i imigracije u Izrael, komentirala je izraelsku političku krizu, nastalu kao posljedica pravosudne reforme koju nova vlada premijera Benjamina Netanyahua nastoji provesti, kao potpirivanje “građanskog rata”.

Napominje da je to izraz koji se danas, vjerovatno, najviše čuje u izraelskom diskursu.

Galili smatra da je to izraz masovne zabrinutosti bez presedana, kakvoj Izraelci ranije nisu svjedočili, a zvuči još zlokobnije na hebrejskom jeziku, kada je alternativni izraz građanskom ratu – bratski rat.

Sve se to dešava u zemlji koja se ponosi unutrašnjom solidarnošću do te mjere da ljudi jedni druge nazivaju bratom.

Autorica navodi u članku na internetskoj stranici Middle East Eye (MEE) da je taj bratski osjećaj za mnoge Izraelce sada nestao i očito je zamijenjen mržnjom, prezirom i čistim užasom.

Ono što je počelo kao protivljenje kontroverznoj reformi pravosuđa u obliku građanskog neposluha sada prerasta u nešto mnogo veće.

Dodala je da bi plan koji gura krajnje desna vlada mogao Izrael skliznuti u autoritarizam.

‘Na rubu građanskog rata’

Demonstracije nisu pokolebale Vladu, zbog čega raste ogorčenost na obje strane.

Autorica ističe da su političari, bivši šef obavještajne službe i kritičari počeli upozoravati na građanski rat.

Galili nastavlja da toksična atmosfera koja danas vlada u Izraelu postoji duže nego što se mnogi usuđuju priznati.

U tom smislu se osvrnula na upozorenje bivšeg šefa Izraelske unutarnje obavještajne službe (Shin Bet) Yuvala Diskina u oktobru, nekoliko dana prije izbora koji su doveli na vlast sadašnju vladu ultranacionalista, koje je iznio u novinama Yedioth Ahronot pod naslovom “Na rubu građanskog rata”.

Diskin je predvidio ovo što se danas događa, temeljeći svoju analizu na raspadu unutrašnje društvene kohezije, za koju je rekao da je već u toku.

Mnogi su bili šokirani njegovom iskrenošću, pa su ga požurili prekoriti i pokušati dokazati da nije upravu.

Međutim, šest mjeseci kasnije ankete pokazuju da se trećina Izraelaca sada slaže s njim.

Galili navodi da je anketa objavljena u februaru, koju je proveo Izraelski institut za demokratiju, pokazala da trećina ispitanika vjeruje kako će, vjerovatno, doći do izbijanja nasilnog građanskog rata.

‘Je li Izrael stigao do tog trenutka?’

Osim prijetnje fizičkim nasiljem, rat se već vodi riječima.

Demonstranti upoređuju Vladu s nacistima, a premijer Netanyahu njih naziva “anarhistima” iz “drugog tabora”.

Autorica ističe da korijeni onoga u čemu se danas nalazi izraelsko društvo sežu u 1995. godinu, kada je desničarski aktivist Yigal Amir ubio premijera Yitzhaka Rabina.

Stručnjaci kažu da građanski ratovi povijesno počinju ubistvima na visokom nivou, no potrebno je vrijeme da se razviju u sveobuhvatni sukob, kazala je.

Galili je navela mišljenja stručnjaka o uzrocima koji dovode do građanskih ratova, rekavši da unatoč tome većina Izraelaca još ne vjeruje kako je građanski rat opcija ili nerado priznaju sebi da postoji ta mogućnost.

Na kraju članka Galili se zapitala: Je li Izrael stigao do tog trenutka?

Izvor: Al Jazeera