Kina izabrala kontinuitet zadržavajući šefa centralne banke i ministra finansija

Kina je zadržala guvernera centralne banke i ministra finansija na svojim dužnostima, što je neočekivani potez na godišnjem zasjedanju parlamenta koji je dao prednost kontinuitetu.

Vlada je za 2023. postavila cilj ekonomskog rasta od oko pet posto, u odnosu na tri posto prošle godine, što je među najslabijim rezultatima zadnjih desetljeća (Reuters)

Kina je u nedjelju zadržala guvernera centralne banke i ministra finansija na svojim dužnostima, što je neočekivani potez na godišnjem zasjedanju parlamenta koji je dao prednost kontinuitetu dok prijete ekonomski izazovi u zemlji i inostranstvu.

Predsjednik Xi Jinping, koji postavlja saveznike na ključna mjesta usred sveobuhvatne rekonstrukcije vlade na početku trećeg petogodišnjeg mandata, prekršio je konvenciju kako bi zadržao 65-godišnjeg Yi Ganga kao guvernera Narodne banke Kine (PBOC) i godinu dana starijeg Liu Kuna kao ministra finansija, budući da su obojica dosegla službenu dob za penziju od 65 godina, prenosi Hina.

“Odabir za kontinuitet na ovim ključnim ekonomskim funkcijama sugerira naglasak na vjerodostojnosti i stabilnosti”, rekla je Mattie Bekink, direktorica za Kinu pri Economist Intelligence Corporate Networku.

“To je također možda prešutno priznanje nekih izazova za Peking u ovom trenutku”, rekla je. “Pravi izazov za treću Xijevu administraciju jest hoće li se pozabaviti strukturnim neravnotežama u kineskoj ekonomiji i poduzeti reforme potrebne za osiguravanje dugoročne konkurentnosti Kine.”

Vlada je za 2023. postavila cilj ekonomskog rasta od oko pet posto, u odnosu na tri posto prošle godine, što je među najslabijim rezultatima zadnjih desetljeća.

Najveća promjena na sjednici parlamenta bilo je promaknuće Li Qianga (63), dugogodišnjeg Xijevog čovjeka od povjerenja, u premijera u subotu.

‘Pozitivan signal’

Taj bivši čelnik Komunističke partije Šangaja preuzima ulogu zaduženu za upravljanje ekonomijom, mijenjajući Li Keqianga (67), koji je odstupio nakon dva petogodišnja mandata.

“Vlada je poslala pozitivan signal tržištu zadržavši ove visoke finansijske stručnjake u kabinetu”, rekao je Zhang Zhiwei, glavni ekonomist u Pinpoint Asset Managementu.

Čelnik centralne banke Yi, školovan u SAD-u, koji je imenovan guvernerom PBOC-a 2018., očekivalo se da će otići u penziju nakon što je izostavljen iz Centralnog komiteta vladajuće Komunističke partije tokom stranačkog kongresa koji se održava jednom u pet godina u oktobru.

Analitičari su predviđali da će ih, kada se Yi i Liu povuku, zamijeniti ljudi s mnogo manje međunarodnog iskustva.

“Američkoj strani bit će mnogo ugodnije s nekim poput Yi Ganga na čelu”, rekao je Alfred Wu, docent na Lee Kuan Yu School of Public Policy pri Nacionalnom univerzitetu u Singapuru.

“To pokazuje da Kina želi imati barem dijalog sa Sjedinjenim Američkim Državama o monetarnoj politici i finansijskoj saradnji”, rekao je.

Izvori su Reutersu prošli mjesec rekli da će Zhu Hexin, predsjednik državnog finansijskog konglomerata CITIC Group Corp, vjerovatno naslijediti Yija na mjestu čelnika centralne banke.

Imenovanja “pokazuju da je vlada stavila profesionalizam, upravljanje i umijeće finog podešavanja u prvi plan kada je riječ o izboru guvernera centralne banke i ministra finansija, jer pozicije na čelu ključnih ekonomskih odjela zahtijevaju ogromne profesionalne vještine,” rekao je ekonomist Sun Fei.

Izvor: Agencije