Iran i SAD postigli dogovor o razmjeni zarobljenika

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian izjavio je su Iran i SAD postigli sporazum o razmjeni zarobljenika i dodao da se nada da će do razmjene doći uskoro.

Pozivajući se na izvore iz Irana, Reuters prenosi da u dvije zemlje iz regije bile uključene u seriju indirektnih pregovora između Teherana i Washingtona o razmjeni zatvorenika (Reuters)

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian izjavio je u nedjelju da su Iran i Sjedinjene Američke Države postigli sporazum o razmjeni zarobljenika i dodao da se nada da će do razmjene doći uskoro.

“Što se tiče pitanja razmjene zarobljenika između Irana i SAD-a, postigli smo sporazum posljednjih dana i ako sve bude dobro na američkoj strani, mislim da ćemo u kratkom periodu biti svjedoci razmjene zarobljenika. S naše strane je sve spremno, dok SAD trenutno radi na konačnoj tehničkoj koordinaciji”, rekao je Amir-Abdollahian, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Razmjena zatvorenika

Među Amerikancima koji se drže u Iranu je i Siamak Namazi, biznismen sa dvojnim američko-iranskim državljanstvom, koji je 2016. osuđen na 10 godina zatvora zbog špijuniranja i saradnje sa Vladom SAD-a; iransko-američki biznismen Emad Sharghi koji je uhapšen 2018. kada je radio za tehnološku investicionu kompaniju; kao i iransko-američki ekolog Morad Tahbaz, koji također ima britansko državljanstvo.

Pozivajući se na izvore iz Irana, Reuters prenosi da u dvije zemlje iz regije bile uključene u seriju indirektnih pregovora između Teherana i Washingtona o razmjeni zatvorenika.

Teheran je posljednjih godina tražio oslobađanje više od 10 Iranaca u Sjedinjenim Američkim Državama, uključujući sedam iransko-američkih dvojnih državljana, dva Iranca sa stalnim boravkom u SAD-u i četiri iranska državljana bez pravnog statusa u Sjedinjenim Američkim Državama.

Izvor: Agencije