Netanyahu: Ne želimo konfrontaciju s Rusijom zbog aviona nad Sirijom

Izraelski premijer naglasio da je našao kompromis sa predsjednikom Rusije Putinom u kontekstu takve situacije.

Izraelski premijer je objasnio da kompromis koji su postigli lideri Rusije i Izraela ne narušava interese te dvije zemlje (AFP)

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu izjavio je da ne želi konfrontaciju sa Rusijom zato što ruski i izraelski avioni lete jedni blizu drugih iznad Sirije, javlja Beta.

Netanyahu je naglasio da je našao kompromis sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u kontekstu takve situacije.

“Naši avioni lete jedan pored drugog na nebu iznad Sirije. Do sada smo bili u stanju da izbjegnemo svaku konfrontaciju sa Rusijom. To ne bi služilo ničijim interesima”, rekao je Netanyahu u intervjuu za francuski TV kanal LCI, kako je danas prenio TASS.

Izraelski premijer je objasnio da kompromis koji su postigli lideri Rusije i Izraela ne narušava interese te dvije zemlje. Strane su odlučile da “djeluju svaka na svojoj strani”, rekao je on.

“Na početku sam rekao Putinu: ‘Vidite mi imamo izbor: možemo ići u konfrontaciju ili možemo naći zajednički jezik. Izrael djeluje slobodno. Mi se ne miješamo u vaše akcije u Siriji i vi nas ostavljate na miru'”, rekao je Netanyahu za francuski TV kanal.

Odnosi između dvije zemlje teški

U intervjuu za CNN 1. februara Netanyahu je odnose Rusije i Izraela označio teškim zbog činjenice da avioni dvije zemlje “lete na dohvat ruke jedni od drugih”.

U tom kontekstu je komentarisao mogućnost snabdijevanja Ukrajine oružjem, naglasivši da ne želi da provocira Rusiju.

Izrael nastoji da spriječi učvršćivanje iranskih snaga u susjednoj Siriji koje se zajedno sa svojim saveznicima u građanskom ratu u toj zemlji bore na strani sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, podsjećaju izraelski mediji.

Izraelska vojska je više puta napala skladišta oružja, pored ostalog i konvoje s naoružanjem za koje vjeruje da su bili namijenjeni proiranskom libanskom Hezbollahu.

Izvor: Agencije