Vlasnik Fox Newsa priznao da su njegovi voditelji podržali Trumpovu laž o krađi izbora

Rupert Murdoch je opisao opsesiju bivšeg predsjednika da dokaže da su izbori ukradeni kao užasne stvari koje štete svima.

Murdoch je u iskazu priznao da je mogao narediti televiziji da u svojim programima ne prenosi izjave Trumpovih advokata, ali da to nije uradio (Reuters)

Milijarder i vlasnik Fox Newsa, Rupert Murdoch, pod zakletvom je priznao da je nekoliko voditelja njegove televizije podržalo laž bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa da su mu ukradeni izbori 2020. godine, otkrivaju nedavno objavljeni sudski dokumenti.

Murdoch je to priznao tokom svjedočenja u tužbi za klevetu u iznosu od 1,6 milijardi dolara, koju je protiv televizijske mreže pokrenula kompanija za glasanje Dominion Voting Systems, koja je optužila Fox News i njegovu matičnu kompaniju, Fox Corporation da omalovažavaju njenu reputaciju, prenio je Tanjug, pozivajući se na londonski Guardian.

U svom iskazu, Murdoch je rekao da su voditelji Maria Bartiromo, Lou Dobbs, Sean Hannity i Jeanine Pirro “podržali” lažnu priču koju je promovisao Trump.

“Volio bih da to više osudimo”, rekao je Murdoch, prenio je New York Times u ponedeljak.

U prethodnim sudskim podnescima, advokati Dominiona su tvrdili da su voditelji Fox Newsa ismijavali Trumpove tvrdnje o ukradenim izborima dok su te laži promovisali na televiziji.

Početak suđenja u aprilu

Dok je Hannity “gurao” tu priču u svojoj emisiji u udarnom terminu, on je navodno napisao da se Trump “ponaša kao luda osoba”.

Čak je i sam Murdoch odbacio Trumpove tvrdnje, opisujući opsesiju bivšeg predsjednika da dokaže da su izbori ukradeni kao “užasne stvari koje štete svima”.

Murdoch je u iskazu priznao da je mogao narediti televiziji da u svojim programima ne prenosi izjave Trumpovih advokata.

“Mogao sam. Ali nisam”, rekao je.

Profesor prava sa Harvarda nedavno je rekao za Guardian da “nikada nije vidio slučaj klevete sa tako jakim dokazom da je optuženi u pisanoj formi priznao da je izmišljao lažne informacije kako bi povećao svoju gledanost i svoje prihode”.

Početak suđenja zakazan je za sredinu aprila.

Izvor: Agencije