Počeli pomorski manevri Rusije, Kine i Južne Afrike

Posade ratnih brodova počele su izvođenje operacija razrađenih tokom pripremne faze vježbi koje su pokrenute prije osam dana.

Rusiju u vježbama predstavljaju fregata 'Admiral Gorškov' i morski tanker 'Kama' (Reuters)

Ratni brodovi južnoafričke, ruske i kineske mornarice raspoređeni su u vodama Indijskog okeana kako bi počeli aktivnu fazu zajedničke trilateralne pomorske vježbe pod nazivom “Mosi-2”, objavilo je Ministarstvo odbrane Južne Afrike, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na TASS.

Posade ratnih brodova počele su izvođenje elemenata operacija razrađenih tokom pripremne faze vježbi koje su pokrenute 17. februara.

Tokom aktivne faze vježbi, mornari iz Rusije, Južnoafričke Republike i Kine izvest će artiljerijsko gađanje, odbijanje simuliranih zračnih napada neprijatelja, provođenje mjera protiv terorizma i taktičko manevriranje i pružanje pomoći brodu u nevolji, prenosi TASS.

Fregate, razarač, tankeri

Aktivna faza zajedničke trilateralne pomorske vježbe bit će završena 27. februara, saopćilo je Ministarstvo odbrane u Capetownu. Vježbe se izvode u vodama između lučkog grada Durbana i zaljeva Richards koji se nalaze na udaljenosti od 160 kilometara.

Rusiju u vježbama predstavljaju fregata “Admiral Gorškov” i morski tanker “Kama”. Kinu predstavljaju razarač, fregata i pomoćni brod, a JAR fregata i dva pomoćna broda.

Prva takva trilateralna pomorska vježba održana je kod južnoafričke jugozapadne obale Atlantika u blizini Capetowna u novembru 2019. godine, podsjeća ruska agencija.

Izvor: Agencije