Bidenova administracija predstavlja plan koji će ograničiti imigraciju

Predložena mjera je najstrožija za suzbijanje imigracije koju je do sada uveo Biden, koji je u izbornoj kampanji obećavao humaniji pristup graničnoj krizi.

Promigrantske grupe uporedile su plan sa politikom iz Trumpove ere (EPA)

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena predstavila je plan koji će migrantima otežati traženje azila nakon što se u maju ukinu granične kontrole uvedene zbog sprečavanja širenja COVID-a.

Od odraslih tražilaca azila bi bilo potrebno da koriste aplikaciju kako bi rezervisali sastanak sa američkim zvaničnicima ili prvo zatražili azil u drugoj zemlji prije nego što stignu u SAD.

Nepoštivanje ove procedure onemogućilo bi migrantima legalan ulazak u zemlju ako bi naknadno stigli do granice, prenosi Fena, pozivajući se na BBC.

Promigrantske grupe uporedile su plan sa politikom iz Trumpove ere.

Predložena mjera je najstrožija mjera za suzbijanje imigracije koju je do sada uveo Biden, demokrata koji je došao na dužnost obećavajući humaniji pristup graničnoj krizi od administracije njegovog prethodnika.

Prijedlog se ne odnosi na djecu bez pratnje

Predloženo pravilo odnosilo bi se samo na odrasle i porodice, ali ne i na djecu bez pratnje.

Prema planu, migranti bi morali koristiti mobilnu aplikaciju da zakažu sastanak s američkim imigracijskim službenikom kada stignu na granicu.

Za one koji nisu uspjeli zakazati pretpostavljalo bi se da su nepodobni za azil u drugim zemljama kroz koje su prošli.

Prijedlog, koji su zajednički objavili Ministarstvo za unutrašnju sigurnost SAD-a i Ministarstvo pravde, omogućava da ti migranti bez dokumenata budu brzo deportovani.

Na snazi dvije godine

Ako bude odobren, on će biti donesen 11. maja, kada ističe član 42 koji se u zakonodavstvu SAD-a odnosi na javno zdravlje i ponekad se koristi kako bi se ograničio ulazak pojedinaca u Sjedinjene Američke Države zbog sprečavanja širenja zaraznih bolesti.

Prema članu 42, sekretar za zdravstvo i socijalne usluge može narediti da se stranci koji dolaze u SAD stavlja u karantin ili se vraćaju u zemlju iz koje dolaze ako postoji opasnost od unošenja zarazne bolesti u SAD.

Ova mjera je posljednjih godina korištena u SAD-u u kontekstu pandemije COVID-19 kako bi se ograničio ulazak stranaca koji bi mogli biti izvor zaraze.

Bidenova politika bi ostala na snazi dvije godine s mogućnošću produženja.

Izvor: Agencije