Friedman: Kina može gurnuti sukob Rusije i Ukrajine u pravi svjetski rat

Kina bi, prije svega, željela da se produži ruski rat u Ukrajini, smatra kolumnista ‘New York Timesa’.

Thomas Friedman misli da i Kina 'preferira slabu Rusiju, koja je prisiljena biti ekonomski ovisna o njima' (Reuters)

Thomas Friedman, kolumnista New York Timesa, upozorio je kako bi Kina mogla gurnuti rusko-ukrajinski sukob u pravi svjetski rat, prenosi Newsweek.

Časopis je u izvještaju naveo da je kolumnista New York Timesa u intervjuu za program na NBC-u govorio o kinesko-ruskim odnosima, rekavši da bi Kina, prije svega, željela da se produži rat u Ukrajini, jer to drži Ameriku vezanom i uništava oružje i sve vojne zalihe te zemlje.

Friedman je rekao kako misli da i Kina ”preferira slabu Rusiju, koja je prisiljena biti ekonomski ovisna o njima”, dodajući da Peking ne želi propalu Rusiju.

Dodao je da bi, ukoliko Zapad uspije srušiti Rusiju, Kina mogla biti zabrinuta zbog toga.

To bi bio veoma loš znak za Tajvan i to bi dovelo do pravog svjetskog rata.

‘Bili bismo u potpuno novom svijetu’

Bila bi pogođena sva globalna tržišta, a “mi bismo bili u potpuno novom svijetu”.

Časopis je naveo da je američki državni sekretar Antony Blinken ranije kazao kako je upozorio kineskog kolegu na “teške posljedice” zbog podrške Rusiji u njenom ratu protiv Ukrajine.

Na pitanje koje dokaze Sjedinjene Američke Države imaju da dokažu da Kina razmišlja o pružanju pomoći Rusiji, Blinken je odgovorio da Peking pokušava ići u oba smjera: javno se predstavlja kao zemlja koja teži miru u Ukrajini, ali kao se vidjelo tokom proteklih mjeseci, pruža pomoć koja ide direktno za podršku ruskim ratnim naporima.

Blinken je objasnio da neke dodatne informacije, koje bi mogle biti uskoro dostupne, pokazuju da Kina snažno razmišlja o pružanju pomoći Rusiji, ali koliko se zna, još nije prešla ovu granicu.

Izvor: Agencije