Izrael zamrzava izgradnju naselja na Zapadnoj obali

Odluka je donesena nakon povjerljivih razgovora vođenih kako bi se izbjeglo glasanje u Vijeću sigurnosti UN-a o tom pitanju.

Izrael je sponzorirao izgradnju oko 140 naselja na Zapadnoj obali, području koje smatra historijskim pravom i sigurnosnom branom (AP)

Izrael na okupiranoj Zapadnoj obali neće u narednim mjesecima odobriti izgradnju novih jevrejskih naselja, saopćio je ured premijera Benjamina Netanyahua, nakon povjerljivih razgovora vođenih kako bi se izbjeglo glasanje u Vijeću sigurnosti UN-a o tom pitanju, javlja Hina.

Netanyahuova koalicijska vlada je 12. februara retroaktivno dala zeleno svjetlo za devet sela koja su bila podignuta bez dozvole vlade, razljutivši Palestince koji to područje žele za svoju buduću državu.

Ta je odluka naišla kako na osudu zapadnih sila tako i izraelskih arapskih partnera koji ta naselja smatraju ilegalnim.

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) su rekli Vijeću sigurnosti UN-a da neće u ponedjeljak pozvati na glasanje o nacrtu rezolucije protiv širenja jevrejskih naselja, navodeći “pozitivne razgovore između partnera”.

Gradnja na Zapadnoj obali

Vijeće sigurnosti će, dodaje UAE, umjesto toga izaći s jednoglasnom izjavom.

Također, glasanje u Vijeću sigurnosti testiralo bi volju SAD-a da stavi veto na rezoluciju nakon što je javno upozorio svog bliskoistočnog saveznika da se suzdrži od izgradnje novih naselja.

Izrael je sponzorirao izgradnju oko 140 naselja na Zapadnoj obali, području koje smatra historijskim pravom i sigurnosnom branom.

“Izrael je izvijestio SAD da u narednim mjesecima, osim devet spomenutih sela, neće odobriti izgradnju novih naselja”, stoji u saopćenju premijerovog ureda.

Izvor: Agencije