EU ne može Revolucionarnu gardu proglasiti terorističkom organizacijom

Pravni eksperti Evropske unije su potvrdili da nema zakonskog osnova da se iranska garda proglasi za terorističku organizaciju, izjavila je Annalena Baerbock.

Njemačka šefica diplomatije kaže da nema osnova da se Revolucionarna garda stavi na listu terorističkih organizacija (EPA)

Pravni eksperti Evropske unije su potvrdili da trenutno nema zakonskog osnova da se iranska Revolucionarna garda proglasi za terorističku organizaciju, izjavila je u ponedjeljak ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock.

“Za sada nemamo zakonske osnove u EU da Revolucionarnu gardu stavimo na listu terorističkih organizacija”, kazala je ona na brifingu za novinare u Briselu, poslije sastanka šefova diplomatija zemalja članica EU-a, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Evropska unija je ranije u ponedjeljak uvela sankcije za dvije organizacije i 32 Iranca, uključujući ministra kulture i obrazovanja, obavještajne zvaničnike i zastupnike, optužene da imaju veze s nasilnim odgovorom na proteste u Iranu.

Protesti nakon smrti Mahse Amini

I Velika Britanija je u ponedjeljak uvela sankcije za trojicu iranskih sudija, trojicu članova Revolucionarne garde i dva regionalna guvernera, objavljeno je na webbstranici britanske vlade.

Oni podliježu zamrzavanju imovine i zabrani putovanja, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Britanski Ured vanjskih poslova naveo je imena sankcioniranih, među kojima su predjsedavajuće sudije ogranaka revolucionarnih sudova u Karadžu, Mešhadu, Isfahanu.

Na crnoj listi je i komandant kopnenih snaga Revolucionarne garde, kao i zamjenici komandanta te formacije za Sistan i Belučestan.

Na spisku sankcija su i guverner navedene provincije i njegov kolega iz Sanandaja.

Protesti su počeli nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini 16. septembra prošle godine, nakon što je uhapsila policija za moral zbog nepropisnog nošenja hidžaba.

Garda štiti politički sistem zemlje

Najmanje 529 ljudi je ubijeno u demonstracijama, prema podacima iranskih aktivistima za ljudska prava.

Unija je do sada uvela četiri kruga sankcija iranskim zvaničnicima i organizacijama, ministrima, vojnim licima i policajcima za moral zbog navodnog kršenja ljudskih prava.

Revolucionarna garda je ogranak oružanih snaga Irana, osnovana nakon Iranske revolucije 22. aprila 1979. godine, po naredbi tadašnjeg ajatolaha Ruholaha Khomeinija.

Za razliku od iranske vojske, koja brani granice i održava unutrašnji red, prema iranskom Ustavu, Revolucionarna garda ima za cilj zaštitu političkoga sistema unutar države.

Izvor: Agencije