Izrael napao Gazu nakon raketiranja

Izraelska vojska je saopćila da su zračni udari ciljali lokacije za proizvodnju raketa i oružja koje koristi Hamas.

Snažne eksplozije potresle su zgrade i osvijetlile noćno nebo nad Gazom (Reuters)

Izraelska vojska saopćila je da je napala Gazu tokom noći sa srijede na četvrtak, nekoliko sati nakon što je presrela raketu ispaljenu iz Gaze i nakon apela SAD-a da se smiri eskalirajuće nasilje u Izraelu i na okupiranoj Zapadnoj obali.

Nije bilo neposrednih izvještaja o većim žrtvama.

Vojska je rekla da su njeni zračni udari ciljali lokacije za proizvodnju raketa i oružja koje koristi Hamas, grupa koja upravlja blokiranim pojasom, kao odgovor na lansiranje rakete u srijedu.

Snažne eksplozije potresle su zgrade i osvijetlile noćno nebo nad Gazom, dok su se sirene upozorenja ponovo oglasile u izraelskim područjima oko pojasa, upozoravajući na novo raketiranje prije zore u četvrtak.

Blinken pozvao na smirenost

Odgovornost za raketu od srijede nije preuzeo Hamas, ali ni manji pokret Islamski džihad, koji uživa podržšku Irana, a koji je prošle sedmice ispalio rakete na Izrael, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Oružano krilo ljevičarske Demokratske fronte za oslobođenje Palestine saopćilo je da je rano u četvrtak ispalilo raketne salve na Izrael kao odgovor na zračne napade i “sistemsku agresiju” nad palestinskim zatvorenicima u izraelskim zatvorima.

Razmjena vatre naglasila je napetosti između Izraela i Palestinaca nakon što je palestinski naoružani napadač ubio sedmero ljudi u blizini sinagoge u okupiranom Istočnom Jerusalemu, a u izraelskom napadu na izbjeglički kamp na Zapadnoj obali ubijeno je 10 Palestinaca.

Američki državni sekretar Antony Blinken pozvao je na smirenost po završetku posjete regiji u utorak, u kojem je ponovo potvrdio podršku Washingtona dvodržavnom rješenju desetljećima dugog sukoba.

Glavna američka diplomatkinja za Bliski istok Barbara Leaf i specijalni američki predstavnik za palestinska pitanja Hady Amr ostali su kako bi nastavili razgovore o deeskalaciji.

Krvavi januar za Palestince

U tvitu poslanom nakon lansiranja rakete u srijedu, izraelski krajnje desničarski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir, koji nadzire zatvore, rekao je kako će nastaviti s planovima za pooštravanje uslova za palestinske zatvorenike.

“Raketna vatra iz Gaze neće me spriječiti u nastavku nastojanja da se ukinu uslovi ljetnog kampa za teroriste ubice”, kazao je on, dodajući kako je zatražio da se sastane sigurnosni kabinet.

Izrael izvodi gotovo svakodnevne napade na Zapadnu obalu, nakon niza smrtonosnih napada koje su izveli Palestinci u Izraelu prošle godine, što je dovelo do krvavog januara za Palestince, u kojem je ubijeno 35 ljudi.

Izvor: Agencije