Francuske snage zaplijenile oružje iz Irana namijenjeno Husima

Francuske pomorske snage su zaplijenile hiljade pušaka, mitraljeza i protutenkovskih projektila u Omanskom zaljevu, oružje koje je dolazilo iz Irana ka jemenskim pobunjenicima iz pokreta Husi.

Iako je Iran negirao da je umiješan, na fotografijama oružja koje je objavila Centralna komanda američke vojske vidi se da je ono slično oružju koje su zarobile američke snage u drugim pošiljkama koje se vezuju za Teheran (AP)

Francuske pomorske snage u januaru su zaplijenile hiljade pušaka, mitraljeza i protutenkovskih projektila u Omanskom zaljevu, oružje koje je dolazilo iz Irana ka jemenskim pobunjenicima iz pokreta Husi, saopštili su u četvrtak zvaničnici.

Iako je Iran negirao da je umiješan, na fotografijama oružja koje je objavila Centralna komanda američke vojske vidi se da je ono slično oružju koje su zarobile američke snage u drugim pošiljkama koje se vezuju za Teheran, prenio je AP.

Oružje je zaplijenjeno 15. januara, a Centralna komanda Sjedinjenih Američkih Država navela je da se dogodila duž ruta koje su se koristile za nezakonit promet oružja iz Irana u Jemen, prenosi Tanjug.

Zabrana transfera oružja

Rezolucija Ujedinjenih naroda zabranjuje transfer oružja jemenskim pobunjenicima iz pokreta Husi koje podržava Iran, koji su zauzeli glavni grad zemlje krajem 2014. i koji su u ratu sa koalicijom predvođenom Saudijskom Arabijom koja podržava međunarodno priznatu vladu te zemlje od marta 2015. godine.

Wall Street Journal je prvi izvijestio o zaplijeni, navodeći da su to učinile elitne francuske specijalne snage.

Dvojica zvaničnika rekla su AP, pod uvjetom da ne budu imenovani, potvrdila su da su oružje zaplijenili Francuzi.

Glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanaani u online poruci odbacio je tvrdnje da je Teheran isporučio oružje brodom i opisao optužbe kao politički motivirane.

Izvor: Agencije