Zelenski ide stopama Churchilla: Washington daje Ukrajini koordinate položaja ruskih snaga

Izvještaj The Washington Posta, koji je objavljen prije nekoliko dana, potvrdio je da ukrajinske snage ne ispaljuju artiljerijske granate sve dok ne stignu obavještajne informacije i geografske koordinate koje im daju američke snage stacionirane izvan ukrajinskih granica.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zahvaljuje zapadnim saveznicima za pomoć koju pružaju njegovoj zemlji (Reuters)

Piše: Mohamed Elmenshawy

Nekoliko izvještaja koji su nedavno objavljeni detaljno opisuju sve veću ulogu američke vojske u podršci ukrajinskoj strani, suočenoj s ruskim ratom koji traje već gotovo godinu dana.

Izvještaj The Washington Posta, koji je objavljen prije nekoliko dana, potvrdio je da ukrajinske snage ne ispaljuju artiljerijske granate sve dok ne stignu obavještajne informacije i geografske koordinate koje im daju američke snage stacionirane izvan ukrajinskih granica.

Napadi vođeni GPS-om odgurnuli su ruske snage na bojnom polju i slavljeni su kao ključan faktor u pokušaju Ukrajine da se suprotstavi ruskoj ofanzivi koja traje već godinu dana.

Kada je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posjetio Bijelu kuću u decembru, komandant ukrajinske jedinice HIMARS odobrio je da se američkom predsjedniku Joeu Bidenu uruči vojna medalja kao izraz ukrajinske zahvalnosti za američki stav.

U izvještaju je američka pomoć opisana kao “ranije neobjavljena praksa koja otkriva dublju i operativno aktivniju ulogu Pentagona u ratu”.

Zelenski ide stopama Čerčila

Bivši dužnosnik američkog State Departmenta Aaron David Miller upozorio je da koraci i zahtjevi ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog guraju Sjedinjene Američke Države (SAD) prema stvarnom uključivanju u borbe u ratu koji se vodi već godinu dana.

Miller je podsjetio na pristup bivšeg britanskog premijera Winstona Churchilla, koji je ponovio zahtjeve američkom predsjedniku Franklinu Rooseveltu da ga opskrbi oružjem dok se zadatak ne izvrši. Međutim, dogodilo se to da su i same Sjedinjene Američke Države ušle u Drugi svjetski rat na evropskom frontu.

Miller je tvitao: “Godine 1941. Winston Churchill je rekao: ‘Dajte nam oružje i mi ćemo završiti zadatak’, što se nije ostvarilo. Američka podrška nije bila dovoljna. Winston Churchill je želio da Amerika uđe u rat. Želi li i Zelenski to isto – da se Sjedinjene Američke Države umiješaju u stvarne borbe?”

Millerova objava na Twitteru došala je kao odgovor na izvještaj, koji sadrži svjedočanstva trojice visokorangiranih ukrajinskih dužnosnika i visokopozicioniranog američkog dužnosnika. U izvještaju se ističe da se Ukrajina oslanja na “koordinate koje su dale ili potvrdile Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici u velikoj većini svojih napada artiljerijskim raketnim sistemom HIMARS i višecijevnim raketnim sistemom M-270.”

Visokopozicionirani ukrajinski dužnosnik rekao je da snage njegove zemlje “nikada ne izvode raketne i artiljerijske napade bez preciznih koordinata koje im dostavi američko vojno osoblje”.

Sa svoje strane, američki dužnosnik je rekao da je ova strategija “služila da se osigura preciznost i očuvaju ograničene zalihe municije radi postizanja maksimalne efikasnosti”.

Pentagon i želja za više

Pentagon je sa svoje strane izdao saopćenje u kojem je potvrdio da se pruža ovakva vrsta pomoći, ali je naglasio da su “Ukrajinci odgovorni za pronalaženje ciljeva, određivanje prioriteta i konačno određivanje ciljeva koje će napasti. Sjedinjene Američke Države ne odobravaju mete, niti sudjelujemo u odabiru ili gađanju ciljeva”.

”Dužnosnici Pentagona žele ponovno uspostaviti predratni ukrajinski sistem koji bi im omogućio dovođenje komandosa da kontroliraju usmjeravanje ukrajinske strane i nadziru ruska kretanja na terenu”, rekla je Kelley Beaucar Vlahos, stručnjakinja za nacionalnu sigurnost na Institutu Quincy.

Vlahos napominje da postoji želja među pojedinim američkim vojnim osobljem da se pređe politička crvena linija, ne zadržavajući američke snage unutar Ukrajine. Ali ako se ova crvena linija pređe, najvjerojatnije nikada nećemo znati hoće li se to stvarno dogoditi, jer će aktivnosti biti “strogo povjerljive”.

Prema izvještaju Washington Posta, Washington je vodio ove timove iz Ukrajine prema Odjeljku 1202 Zakona o autorizaciji nacionalne obrane iz 2019. sve do ruske invazije, kada je suspendiran ovaj zakon.

Izvještaj je otkrio ono što su mnogi američki vojni stručnjaci nagađali: da Ukrajinci nisu bili u stanju upravljati naprednim oružjem koje su im dale Sjedinjene Američke Države bez direktne pomoći Pentagona. Izvještaj je također otkrio prisutnost američkih snaga dosta bliže ruskim snagama nego što se javno priznaje.

S druge strane, ukrajinski dužnosnici smatraju da bi ova operativna saradnja trebala uvjeriti Washington da opskrbi Kijev oružjem dugog dometa. Nakon što je Kijev tražio zapadne tenkove, uglavnom američke i njemačke, ukrajinski zahtjev je mjesecima ignoriran. Zatim su zemlje NATO-a pristale da Ukrajini isporuče napredne tenkove, a sada ukrajinski predsjednik traži da se njegovoj zemlji isporuče zapadni borbeni avioni, a Washington je do sad odbijao ispuniti ovaj zahtjev.

Neborbena američka uloga

Kremlj je u više navrata optužio Sjedinjene Američke Države i njihove saveznike u NATO-u za vođenje posredničkog rata u Ukrajini.

Stoga je rastuća uloga SAD-a u podršci Ukrajini osjetljivo pitanje za administraciju predsjednika Joea Bidena, koja predstavlja sebe kao prijatelja Ukrajine koji nije uključen u borbe, u vrijeme kada se ta država bori za svoj suverenitet i opstanak.

Visokopozicionirani dužnosnici Pentagona danima su odbijali odgovoriti na pitanja o tome jesu li i kako su dali koordinate za napade, naglašavajući da postoji zabrinutost za sigurnost operacija. Umjesto toga, dali su saopćenje u kojem se skreće pažnja na granice američkog učešća.

“Odavno smo priznali da dijelimo obavještajne podatke s Ukrajinom kako bismo im pomogli u odbrani zemlje od ruske agresije, a vremenom smo poboljšali način na koji dijelimo informacije kako bismo mogli podržati njihove zahtjeve i operacije uz poboljšanje brzine i opsega”, rekao je u saopćenju general Patrick Ryder, glasnogovornik Pentagona.

“Ukrajinci su odgovorni za pronalaženje ciljeva, određivanje prioriteta i konačno odlučivanje koje će ciljeve gađati i napasti. SAD ne odobrava mete, niti sudjelujemo u odabiru ili gađanju ciljeva”, dodao je.

Sa svoje strane, Anatol Lieven, direktor Euroazijskog programa na Institutu Quincy, kaže da je Washingtonu vrlo teško opravdati ono što čini kako bi pomogao Ukrajini.

Lieven je pozvao članove Kongresa da se “zapitaju kako će Amerika reagirati ako se ova stajališta promijene i koliko će vremena proći prije nego što se Rusija osveti Sjedinjenim Američkim Državama zbog američke obavještajne pomoći Ukrajini koja je ubila mnoge ruske vojnike”.

Izvor: Al Jazeera