SAD i Iran indirektno pregovoraju o razmjeni zarobljenika

Katar i Velika Britanija djeluju kao posrednici u osiguravanju sporazuma o oslobađanju Amerikanaca zatvorenih u Islamskoj Republici.

Joe Biden je ranije rekao da se namjerava vratiti sporazumu s Iranom (Reuters)

Sjedinjene Američke Države i Iran su u indirektnim pregovorima kako bi osigurali moguću razmjenu zarobljenika, a Katar i Velika Britanija djeluju kao posrednici, objavio je NBC News, pozivajući se na četiri neidentificirana izvora.

Američka novinska kuća objavila je da su razgovori “napredovali”, ali ostaje nejasno može li se uskoro postići dogovor.

Mogućim bi dogovorom Teheran oslobodio američke zatvorenike u svom pritvoru u sklopu razmjene zarobljenika.

Washington bi također dopustio oslobađanje milijardi dolara iranskih sredstava koje je Južna Koreja zamrznula pod američkim sankcijama.

Korištenje novca bilo bi ograničeno na kupovinu hrane, lijekova i druge humanitarne potrebe, rekli su izvori.

Treća zemlja, vjerovatno Katar, potencijalno bi mogla nadzirati prenos imovine.

Dvogodišnji razgovori bez rezultata

Upitan da komentira izvještaj, glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price rekao je novinarima da “nije u mogućnosti ulaziti u detalje o tome šta bi moglo biti u toku”, naglašavajući da su razgovori sa saveznicima i partnerima “osjetljivi”.

“Ono što nije osjetljivo i što ponavljam skoro svaki put kad se postavi pitanje jeste da smo bili nedvosmisleni s iranskim režimom o prioritetu koji pridajemo sigurnom i brzom povratku troje Amerikanaca koji su trenutno nezakonito zadržani u Iranu.”

Izvještaj dolazi usred zastalih napora da se oživi multilateralni nuklearni sporazum iz 2015. godine, prema kojem je Teheran trebao smanjiti svoj nuklearni program u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija protiv njegove privrede.

Bivši američki predsjednik Donald Trump poništio je sporazum 2018. godine, ali je njegov nasljednik Joe Biden rekao da se namjerava vratiti sporazumu.

Brojne runde indirektnih pregovora u protekle dvije godine nisu uspjele obnoviti pakt.

Američko-iranski odnosi dodatno su se zakomplicirali gušenjem protuvladinih protesta u Iranu i optužbama Washingtona da je Teheran snabdio Rusiju dronovima koje koristi u ratu protiv Ukrajine.

Iran trenutno drži u zatvoru najmanje trojicu američkih državljana — Siamaka Namazija, Emada Shargija i Morada Tahbaza — a Price je u srijedu ponovio stav State Departmenta da su oni nepravedno pritvoreni.

Namazi, iransko-američki biznismen koji je u zatvoru od 2015. godine, pod optužbom da je sarađivao s neprijateljskom vladom, prošlog je mjeseca stupio u štrajk glađu.

Teheren tvrdi kako ne želi nuklearno oružje

Također je napisao pismo Bidenu, koje mu je dostavio njegov advokat, pozivajući administraciju da “pogura” njegovo oslobađanje.

“Neumorno radimo na tome da ga vratimo kući, zajedno sa svim građanima SAD-a koji su nepravedno zatvoreni u Iranu”, kazao je prošlog mjeseca glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost.

“Nezakonito pritvaranje američkih državljana od Irana u svrhu političkog utjecaja je nečuveno.”

Osim napora da oslobodi zatvorenike, Washington nastavlja obećavati da neće dopustiti Teheranu da dobije nuklearno oružje, što Teheran poriče da traži.

Tokom prošlomjesečne posjete Izraelu, američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da je s izraelskim dužnosnicima razgovarao o šansama za “produbljivanje saradnje u cilju suočavanja i suprotstavljanja destabilizirajućim aktivnostima Irana u regiji i šire”.

Izvor: Al Jazeera i agencije