Kremlj obuzdava moć čelnika Wagnera: ‘Ruska elita ga smatra prijetnjom državi’

Jevgenij Prigožin kaže da će broj pripadnika Wagnera opasti zbog završetka regrutacije zatvorenika, dok Kremlj pokušava umanjiti njegov utjecaj, piše Guardian.

Jevgenij Prigožin u posljednje vrijeme je često naglašavao značaj uloge svojih boraca u Ukrajini (Reuters)

Šef ruske plaćenićke grupe Wagner Jevgenij Prigožin priznao je da se njegove jedinice suočavaju sa teškoćama u Ukrajini i da će uskoro njihova brojnost opasti, što je još jedan dokaz da njegov politički utjecaj u Kremlju opada.

„Broj Wagnerovih jedinica će opasti i nećemo se moći nositi sa zadacima kao što bismo željeli“, rekao je Prigožin grupi blogera zagovornika rata i novinarima koji su se okupili u kasarni na istoku Ukrajine.

„Čuli smo da je regrutacija zatvorenika za našu vojsku zaustavljena“, dodao je.

Britanski list Guardian piše da Prigožinove izjave dolaze nakon najave da ruska plaćenićka grupa više neće regrutirati zatvorenike za borbu u ratu, nakon višemjesečne kampanje tokom koje je Wagner privukao oko 40.000 boraca iz ruskih zatvora.

Prigožin nije obrazložio razloge, no, Guardian smatra se radi o još jednom koraku kojim ruske sigurnosne službe guše njegov utjecaj.

Ruski biznismen u posljednje vrijeme je često naglašavao značaj uloge svojih boraca, koji su se nedavno pohvalili i osvajanjem ukrajinskog grada Solerata, što je bio prvi značajniji uspjeh ruskih snaga u ratu još od ljeta.

Wagner učestvuje i u borbama za Bahmut, ali Prigožin kaže da to „ ne ide brzo kako bismo željeli“.

‘Ministarstvo odbrane preuzelo regrutaciju zatvorenika’

Od početka rata, navodi Guardian, Prigožin se često sukobljavao sa ruskim vojnim liderima, među kojima su bili i čelnik Generalštaba Valerij Gerasimov i ministar odbrane Sergej Šojgu, te se nametnuo kao najistaknutiji kritičar ruskih vojnih napora u Ukrajini.

No, sve je više znakova da Kremlj preduzima korake da uguši Prigožinov sve veći utjecaj. Prošlog mjeseca, Rusija je postavila Gerasimova za glavnokomandujućeg operacije u Ukrajini, umjesto Sergeja Surovikina, za kojeg se vjeruje da je blizak Prigožinu.

Dalje, nekoliko istaknutih grupa za ljudska prava sada tvrde da je Ministarstvo odbrane preuzelo Wagnerovu ulogu u regrutaciji zatvorenika, oduzimajući toj grupi značajan izvor novih ljudskih snaga.

„Prigožinu ne nedostaje neprijatelja“, rekla je Tatjana Stanavoja, čelnica firme za političku analitiku R. Politik.

„Napadi na zvaničnike, parlamentarce i političke partije nisu mu načinili uslugu među elitom, koja Prigožina, zbog njegove autonomije, ambicija i retorike, smatra prijetnjom državi“, dodala je.

Nedavno, ruski novinar Mihaiil Zigar nedavno je u tekstu za New York Times napisao da je osnivač Wagnera jedini koji bi mogao izazvati ruskog predsjednika Vladimira Putina, zahvaljujući moći koju je stekao ratom u Ukrajini.

Izvor: Al Jazeera