Troje mrtvih, petero ranjenih u pucnjavi na Univerzitetu Michigan, napadač mrtav

Naoružani napadač je ubio tri osobe i ranio pet, prije nego što je višesatna potraga za osumnjičenikom završila njegovom smrću.

Masovne pucnjave postale su zabrinjavajuće česte u SAD-u (Reuters)

Naoružani napadač otvorio je vatru u ponedjeljak naveče u glavnom kampusu Državnog univerziteta u Michiganu, ubivši tri osobe i ranivši pet, prije nego što je višesatna potraga za osumnjičenikom završila njegovom smrću, očito od samoranjavanja, rekla je policija.

Za 43-godišnjeg napadača ne zna se je li bio povezan sa univerzitetom, niti su poznati motivi njegovog napada, rekla je policija na ranojutarnjem brifingu više od pet sati nakon što je počelo nasilje u kampusu East Lansing, oko 140 kilometara sjeverozapadno od Detroita, piše Hina pozivajući se na Reuters.

Detalji o redoslijedu događaja ostale su nejasne, ali Chris Rozman, privremeni zamjenik zapovjednika univerzitetske policije, rekao je da se pucnjava dogodila na dvije lokacije – u akademskoj zgradi pod nazivom Berkey Hall i zgradi sindikata Državnog univerziteta Michigan (MSU).

Policija je preplavila kampus kao odgovor na pucnjavu koja je počela malo poslije 20 sati po lokalnom vremenu, te su pronašli žrtve na obe lokacije, rekao je Rozman novinarima na brifingu koji je prenosila televizija.

Rozman je rekao da istražitelji nemaju informacija o motivu, dodajući da univerzitet nije upoznat ni s kakvim prijetnjama upućenim kampusu prije krvoprolića u ponedjeljak.

Rozman je rekao da su tri osobe ubijene, od kojih dvije u Berkley Hallu, a jedna u MSU Unionu. Petero je u kritičnom stanju prebačeno u bolnicu u Lansingu, glavnom gradu države.

Zvaničnici su odbili dati bilo kakve detalje o žrtvama, čiji se identitet i odnos sa univerzitetom još uvijek utvrđuju, rekao je Rozman.

Napadač mrtav

Ime i druge informacije o osumnjičeniku nisu odmah objavljeni, a policija je rekla da je i dalje nejasno što je izazvalo pucnjavu.

“Nemamo pojma zašto je večeras došao u kampus ovo učiniti”, rekao je Rozman novinarima.

Policija je objavila fotografiju osumnjičenog za napad (Reuters)

Potvrđeno je da je napadač mrtav, očito samoranjavanjem iz vatrenog oružja otprilike četiri sata nakon početka krvoprolića, rekao je Rozman.

“Više nema prijetnje kampusu. Vjerujemo da postoji samo jedan osumnjičenik u ovom incidentu”, rekao je.

Rozman je također rekao da su osumnjičenika “u jednom trenutku kontaktirale službe za provedbu zakona izvan kampusa”, dodavši da se “to mjesto istražuje kao mjesto zločina”.

Aedan Kelley, student koji živi u blizini kampusa, rekao je za AP da je zaključao vrata i prekrio prozore “za svaki slučaj”.

Sirene su se konstantno čule, a iznad njih je letio helikopter.

“Sve je to vrlo zastrašujuće… I onda imam sve te ljude koji mi šalju poruke i pitaju jesam li dobro, što je zapanjujuće”, kazao je on.

Ostalo je nejasno je li napadač pronađen mrtav nakon sukoba s policijom ili je sebi oduzeo život za vrijeme sukoba.

Otprilike sat vremena ranije, policija MSU-a objavila je dvije fotografije osumnjičenika, snimljene nadzornom kamerom, na kojima se vidi kako ulazi u zgradu, zatim se penje uz kratke stepenice, noseći jaknu, bejzbolsku kapu i crnu masku preko donjeg dijela lica.

U jednoj je ruci držao nešto što je izgledalo kao pištolj.

Učestale masovne pucnjave u SAD-u

Studentima, profesorima i stanovnicima okolnih četvrti East Lansinga oko kampusa vlasti su rekle da “ostanu gdje jesu” tokom potjere. To je upozorenje ukinuto nakon što je potvrđena smrt osumnjičenika.

Zvaničnici MSU-a rekli su u ponedjeljak navečer da će sva nastava i školske aktivnosti biti otkazane na 48 sati u glavnom univerzitetskom kampusu East Lansing, velikom javnom akademskom centru s oko 50.000 studenata.

Nasilje je uslijedilo otprilike 14 mjeseci nakon smrtonosne masovne pucnjave 30. novembra 2021. u srednjoj školi Oxford u okrugu Oakland, Michigan, 130 kilometara istočno od East Lansinga, u kojoj je 15-godišnji učenik pucao iz poluautomatskog pištolja.

U tom napadu, najsmrtonosnijoj pucnjavi u američkoj školi te godine, ubijena su četiri učenika iz razreda, a ranjeno je šest učenika i nastavnica.

Masovne pucnjave postale su zabrinjavajuće česte u SAD-u, sa 648 prijavljenih u 2022. godini, nešto manje od 690 prijavljenih u 2021. godini, pokazuju podaci Gun Violence Archivea.

Michigan State University javna je visokoškolska ustanova, u čijem je kampusu oko 50.000 studenata i nalazi se u East Lansingu, univerzitetskom gradu u blizini glavnog grada države Michigan Lansinga i 140 kilometara sjeverozapadno od Detroit

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada