Hakeri prekinuli televizijski govor Raisija na godišnjici iranske revolucije

Govor iranskog predsjednika u kojem je apelovao na ‘prevarenu omladinu’ bio je prekinut na internetu, a na ekranu se pojavio logo grupe iranskih antivladinih hakera.

U jeku protesta širom zemlje i izraženih tenzija sa Zapadom, vlasti Irana obilježile su 44. godišnjicu Islamske revolucije (EPA)

Na obilježavanju 44. godišnjice iranske revolucije u Teheranu, antivladini hakeri nakratko su prekinuli televizijski prenos obraćanja predsjednika Ebrahima Raisija.

Raisi, čija je tvrdolinijaška vlada na meti mladih demonstranata koji pozivaju na njeno svrgavanje, apelovao je u svom obraćanju na “prevarenu omladinu” da se pokaje kako bi iranski vrhovni vođa Ali Khamenei mogao da ih pomiluje, piše Reuters.

U tom slučaju, poručio je masi ljudi okupljenih na prostranom trgu Azadi u Teheranu, “iranski narod će ih zagrliti raširenih ruku”, prenosi Tanjug.

Antivladini hakeri

Njegov govor uživo na televiziji je bio prekinut na internetu na oko minut, a na ekranu se pojavio logo grupe iranskih antivladinih hakera koja nosi ime “Edalate Ali” (Pravda Alija).

Glas je povikao: “Smrt Islamskoj Republici”, navodi CNN.

U jeku protesta širom zemlje i izraženih tenzija sa Zapadom, vlasti Irana obilježile su 44. godišnjicu Islamske revolucije.

Protesti širom zemlje zahvatili su Iran nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini u septembru, u pritvoru policije za moral.

Izvor: Agencije