Iran pustio iz zatvora naučnicu Faribu Adelkhah

Fariba Adelkhah puštena je iz zloglasnog zatvora Evin, ali nije poznato pod kojim je uslovima oslobođena.

Adelkhah je u zatvoru otkako su je iranske vlasti uhapsile 2019. tokom posjete zemlji (AFP)

Iransko-francuska naučnica Fariba Adelkhah puštena je iz ozloglašenog iranskog zatvora Evin, objavila je francuska vlada, ali uslovi njenog puštanja ostaju nejasni.

Adelkhah je u zatvoru otkako su je iranske vlasti uhapsile 2019. tokom posjete zemlji. Ona je jedna od sedam francuskih državljanki zatočenih u Iranu, što je pogoršalo odnose između Pariza i Teherana posljednjih mjeseci.

U saopćenju ministarstva vanjskih poslova u petak stoji da je Francuska “pozdravila” oslobađanje, dodajući da je ona “nepravedno zatvorena” u teheranskom zatvoru Evin.

“Od ključne je važnosti da se Faribi Adelkhah vrate sve njene slobode, uključujući povratak u Francusku ako to želi”, navodi se u saopćenju ministarstva.

“Francuska ponavlja svoj zahtjev da se svi francuski državljani proizvoljno pritvoreni u Iranu odmah i bez uslova oslobode”, dodaje se u saopćenju.

Narušeni diplomatski odnosi

Izvor blizak Adelkhah, koji je želio da ne bude imenovan, rekao je agenciji France-Presse da je ona oslobođena od Evina, ali je dodao da nije odmah jasno hoće li se moći vratiti u Francusku.

Iranske vlasti osudile su Adelkhah 2020. na pet godina zatvora zbog optužbi za nacionalnu sigurnost. Kasnije su je prebacili u kućni pritvor, ali u januaru je vraćena u zatvor.

Istraživačica povezana s pariškim prestižnim univerzitetom Sciences Po, Adelkhah je ostala pri stavu da nije kriva, dok je Francuska njeno zatvaranje nazvala “politički motiviranim” i više puta pozvala na oslobađanje.

Posljednjih godina pripadnici iranske elitne Revolucionarne garde uhapsili su desetke državljana i stranaca s dvojnim državljanstvom, uglavnom pod optužbama za špijunažu i sigurnost.

Organizacije za ljudska prava optužile su Teheran da takvim hapšenjima pokušava izvući ustupke od drugih zemalja. Iran, koji ne priznaje dvojno državljanstvo, negira da je uzimao zatvorenike kako bi stekao diplomatsku moć.

Oslobođeno sedam zatvorenica

Oslobađanje Adelkhah uslijedilo je dan nakon što je Iran oslobodio ukupno sedam žena iz zatvora Evin.

Među njima su aktivistica Saba Kordafshari, koja je u pritvoru od 2019. nakon što je vodila kampanju protiv obaveznog nošenja hidžaba za žene, i istaknuti fotograf Alieh Motalebzadeh, čija je posljednja robija u zatvoru započela u aprilu prošle godine.

Motalebzadeh je na Twitteru napisao da je Adelkhah među šest zatvorenika koji su oslobođeni u petak. Društvenim mrežama također je kružila slika nasmijane Adelkhah u automobilu koju su navodno vozili iz zatvora.

Iran potresaju jaki protesti od septembra, poslije smrti 22-godišnje Mahse Amini u pritvoru, nakon što je uhapšena zbog navodnog kršenja strogih pravila odijevanja Islamske republike. Gušenje koje je uslijedilo ograničilo je diplomatske kontakte između Irana i Zapada i prostor za dogovaranje oslobađanja zatvorenika.

U petak je Iran također pustio Farhada Meysamija, liječnika i borca za ljudska prava koji je nekoliko sedmica odbijao hranu zbog reakcije vlasti na proteste, rekao je njegov advokat. Slike njegovog mršavog tijela dok je štrajkovao glađu izazvale su međunarodnu zabrinutost.

Izvor: Al Jazeera i agencije