Parlament Floride ovlastio guvernera da premješta migrante

Parlament američke savezne države ovlastio je Rona DeSantisa da premješta migrante bilo gdje na teritoriji SAD-a.

Zakon je usvojio Zastupnički dom Parlamenta Floride (EPA)

Parlament američke savezne države Florida ovlastio je guvernera Rona DeSantisa da premješta migrante bilo gdje na teritoriji SAD-a.

Zakon je usvojio Zastupnički dom parlamenta Floride, a prijedlog zakona, koji je u srijedu već odobrio Senat Floride s republikanskom većinom, sada treba potpisati DeSantis kako bi postao važeći, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

DeSantis je prošle godine koristio novac poreznih obveznika za plaćanje avionskih letova za desetke južnoameričkih migranata iz Teksasa u Massachusetts, navodeći da time odgovara na neuspjelu imigracionu politiku federalne vlade.

Demokrate: Ovo je politički trik

Taj potez su demokrate osudile kao politički trik, što je pokrenulo pravna pitanja jer nijedan od migranata nije bio na Floridi.

U novom zakonu se navodi da se novac potrošen za letove u prošlosti smatra odobrenim, što bi moglo pomoći DeSantisu da se odbrani od tvrdnji demokrata da je zloupotrijebio novac poreznih obveznika.

Zastupnik Juan Fernandez-Barquin je rekao da Florida jednostavno daje migrantima besplatne karte da odu na mjesta koja će im omogućiti bolje uslove za život.

Izvor: Agencije