WHO upozorava na epidemiju kolere u Malaviju

Svjetska zdravstvena organizacija je saopćila kako je potvrđeno više od 1.200 smrtnih slučajeva u ovoj južnoafričkoj zemlji.

Kolera je akutna bakterijska crijevna infekcija, koja se prenosi nečistom pitkom vodom ili hranom (Reuters)

Malavi je usred najvećeg izbijanja kolere u svojoj historiji, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i potvrdila više od 1.200 smrtnih ishoda.

Od izbijanja bolesti u toj južnoafričkoj zemlji prošle godine zabilježeno je 1.210 smrtnih slučajeva kolere i gotovo 37.000 zaraženih, saopćio je WHO, prenosi Hina.

Pogođeno je svih 29 administrativnih okruga Malavija.

Kolera je endemična u zemlji od 20 miliona stanovnika od 1998. godine, ali ranije je uvijek bila ograničena na sezonske epidemije tokom kišne sezone od novembra do maja.

Trenutna epidemija, koja je počela 3. marta 2022. godine, produžila se izvan sušne sezone, kaže WHO.

Proglašena zdravstvena kriza

Vlada je proglasila je zdravstvenu krizu početkom decembra, zbog aktuelne kišne sezone, velikog geografskog širenja bolesti i neprekidno visoke stope smrtnosti veće od tri posto.

WHO je saopćio da se u januaru naglo povećao broj zaraženih, a zdravstveni sistem zemlje već je preopterećen.

Prema WHO-u, epidemija u Malaviju događa se u pozadini svjetskog povećanja epidemije kolere, zbog čega je ograničena dostupnost vakcina, testova i liječenja.

Kolera je akutna bakterijska crijevna infekcija, koja se prenosi nečistom pitkom vodom ili hranom.

Bolest se lako liječi lijekovima, ali ako se ne liječi, može izazvati zatajenje bubrega i smrt zbog znatnog gubitka tekućine.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada