Vojska Mijanmara daje amnestiju dezerterima

Plan je posljedica uspjeha ofanzive prodemokratskih snaga Narodne odbrane i njihovih saveznika na sjeveru zemlje.

Prema izvještaju opozicione grupe Peoples Goal od 30. novembra skoro 450 pripadnika vojske Mijanmara se predalo, prebjeglo ili dezertiralo (Reuters)

Vojna hunta u Mijanmaru saopštila je da će započeti sa oslobađanjem vojnika koji su bili zatvoreni zbog dezerterstva, sa ciljem da ih vrati u aktivnu vojnu službu.

Hunta je to uradila u sklopu plana o amnestiji, objavljenog ranije ove sedmice, a zbog nedostatka ljudstva u ratu sa pobunjenicima, saopštio je vojni zvaničnik, prenosi Beta.

Državni mediji su u ponedjeljak izvijestili da će vojska dati amnestiju vojnicima koji su počinili manje zločine i koji žele da se vrate u aktivnu službu, a vojni zvaničnik koji je želio da ostane anoniman rekao je da vojska od prošlog mjeseca daje amnestiju osuđenim vojnicima i policajcima koji su služili zatvorske kazne do tri godine.

General Zaw Min Tun, glasnogovornik vojne hunte, rekao je u utorak državnim medijima da je gotovo 1.000 vojnika koji su dezertirali zatražilo od vojske da se vrate u službu.

Prema Zakonu o odbrani Mijanmara, za dezertiranje iz vojske dobija se kazna od sedam godina zatvora pa sve do smrtne kazne.

Uspjeh ofanzive

Plan je posljedica uspjeha ofanzive prodemokratskih snaga Narodne odbrane i njihovih saveznika na sjeveru zemlje.

Prema izvještaju opozicione grupe Peoples Goal od 30. novembra skoro 450 pripadnika vojske se predalo, prebjeglo ili dezertiralo nakon što je Arakanska armija, Nacionalna demokratska alijanse Miijanmara i Tang Nacionalna oslobodilačka armija, koji sebe nazivaju Savez tri bratstva, pokrenula veliku ofanzivu protiv vojske krajem oktobra.

U septembru je ministarstvo odbrane Vlade nacionalnog jedinstva, glavne opozicione grupe koja djeluje kao vlada u sjenci, saopštilo da je više od 14.000 vojnika prebjeglo iz vojske od preuzimanja vlasti 2021. godine.

Savez je uspio da postigne značajne uspjehe, zauzevši više od 200 vojnih punktova i četiri granična prelaza na granici sa Kinom, koji kontroliraju ključnu trgovinu, i tvrdi da je vojska pretrpjela stotine poginulih u borbama.

Izvor: Agencije