Napadač na univerzitetu u Las Vegasu ‘profesor u finansijskim problemima’

Napadač, kojeg je policija ubila nakon što je u kampusu Univerziteta Nevada u Las Vegasu iz vatrenog oružja usmrtio tri osobe i ranio četvrtu, bio je profesor u finansijskim problemima.

Sve četiri osobe ustrijeljene u srijedu u zgradi univerzitetskog kampusa bile su zaposlenici fakulteta (Reuters)

Napadač, kojeg je policija ubila nakon što je u kampusu Univerziteta Nevada u Las Vegasu iz vatrenog oružja usmrtio tri osobe i ranio četvrtu, bio je profesor u finansijskim problemima kojemu je nekoliko visokoškolskih ustanova u Nevadi uskratilo posao, saopćila je policija u četvrtak.

Identificirani Anthony James Polito (67) neposredno prije pucnjave je posjetio poštanski ured i poslao 22 pisma univerzitetskom osoblju širom Sjedinjenih Američkih Država, a imao je i pripremljenu “ciljanu listu” ljudi sa univerziteta u Nevadi (UNLV) te univerziteta u Sjevernoj Karolini na kojem je nekoć radio, navela je policija, prenosi Hina.

Polito, suočen i s deložacijom iz svog doma u predgrađu Las Vegasa, imao je dosje zbog neovlaštenog pristupanja računarskim podacima, no ništa povezano s nasiljem.

Pištolj koji je koristio u napadu legalno je kupio 2022. godine, a iz policije Las Vegasa vjeruju da je djelovao sam.

Tačan motiv napada tek treba utvrditi, no čini se da studenti nisu bili primarna meta.

Žrtve profesori na fakultetu

Sve četiri osobe ustrijeljene u srijedu u zgradi univerzitetskog kampusa bile su zaposlenici fakulteta.

Među usmrćenima su profesor Cha Jan “Jerry” Chang, docentica Patricia Navarro Velez, dok identitet trećeg ubijenog profesora još nije poznat. Preživjela žrtva nalazi se u bolnici, a prema navodima policije stanje joj se pogoršalo.

Polito se na LinkedIn profilu opisao kao penzioner koji povremeno radi, navevši da je kao vanredni profesor predavao poslovanje na univerzitetu u Sjevernoj Karolini od 2001. do 2017. godine.

Vlasti su presrele pisma prije nego što je ijedno isporučeno, a trenutno u jednom od njih je pronađena sumnjiva bijela tvar u prahu, izjavio je lasvegaški šerif Kevin McMahill na brifingu za medije.

Niko s “popisa” nije bio žrtva

Radi se na obavještavanju namjeravanih primatelja, a kontaktirani su i gotovo svi koje je napadač imao na “posebnom popisu” meta.

“Niko od pojedinaca s popisa nije postao žrtva”, otkrio je šerif novinarima.

Polito je bio u finansijskim problemima, na ulazu u stan policija je zatekla zalijepljenu obavijest o deložaciji, a u stanu je pronađen dokument nalik oporuci.

“Znamo da se mnogo puta prijavio za poslove u nekoliko visokoškolskih ustanova u Nevadi”, rekao je McMahill, no ne otkrivši je li UNLV bila jedna od njih.

Izvor: Agencije