Azerbejdžan i Armenija dogovorili razmjenu zarobljenika

Azerbejdžan će osloboditi 32 armenska ratna zarobljenika, u zamjenu za dvojicu pripadnike vojske Azerbejdžana.

Izbjeglice iz regije Nagorno-Karabah stižu u pogranično selo Kornidzor, Armenija, 29. septembra 2023. (Reuters / Irakli Gedenidze)

Azerbejdžan i Armenija dogovorili su razmjenu zarobljenika i rad na normalizaciji odnosa i postizanju mirovnog sporazuma nakon više desetljeća dugog sukoba.

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija pozdravile su ovakav razvoj događaja u nestabilnoj regiji Kavkaza.

Azerbejdžan će osloboditi 32 armenska ratna zarobljenika, u zamjenu za dvojicu pripadnike vojske Azerbejdžana, navodi se u zajedničkom saopćenju, koje je objavila azerbejdžanska državna novinska agencija Azertac, prenosi Fena.

“Republika Armenija i Republika Azerbejdžan dijele stav da postoji historijska šansa za postizanje dugo očekivanog mira u regiji. Dvije zemlje ponovo potvrđuju namjeru normalizacije odnosa i postizanja mirovnog sporazuma na temelju poštivanja načela suvereniteta i teritorijalnog integriteta”, navodi se u saopćenju.

Korak ka izgradnji povjerenja

Do pomaka dolazi nakon razgovora između ureda azerbejdžanskog predsjednika i armenskog premijera.

“Postignut je dogovor o poduzimanju opipljivih koraka ka izgradnji povjerenja između dviju zemalja”, piše u saopćenju.

Glasnogovornik američkog State Departmenta Matthew Miller rekao je da razmjena zarobljenika predstavlja “važnu mjeru izgradnje povjerenja” dok dvije zemlje rade na postizanju mirovnog sporazuma, prenosi CNN.

“Želimo pohvaliti azerbejdžanskog predsjednika Ilhama Aliyeva i armenskog premijera Nikolu Pashinyana za njihove zajedničke napore da postave temelje za mirniju i prosperitetniju budućnost za stanovnike Južnog Kavkaza”, rekao je Miller u izjavi.

Naglasio je da će SAD nastaviti snažno podržavati napore za postizanje trajnog i dostojanstvenog mira.

Izvor: Agencije