Zatočenici i porodice optužili Netanyahua da ih je namjerno bombardirao

Objavljen je snimak ‘teškog sastanaka’ porodica zarobljenih Izraelaca u Pojasu Gaze, nekoliko zarobljenika oslobođenih tokom privremenog primirja te izraelskog premijera.

Benjamin Netanyahu je rekao da postoji 'veliki tim' koji prikuplja dokaze (Reuters)

Izraelski list Yedioth Ahronoth objavio je snimke “teškog sastanka” održanog u utorak između porodica zarobljenih Izraelaca u Pojasu Gaze, nekoliko zarobljenika oslobođenih u sklopu privremenog primirja te izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i drugih članova ratnog vijeća.

Snimci koje je list objavio pod naslovom “Svjedočenja zarobljenika na sastanku Vijeća ministara” otkrivaju bijes zatočenika i njihovih porodica zbog postupaka vlade, uključujući nasumična bombardiranja stambenih naselja u Pojasu Gaze, pored njene namjere da potopi tunele, što može ugroziti živote izraelskih zatvorenika.

“Svaki dan u zatočeništvu bio je izrazito težak… Bio sam kod kuće kada je svuda počelo bombardiranje. Bili smo jako uplašeni da će nas ubiti Izrael, a ne pokret Hamas, i onda reći: ‘Hamas je taj koji vas je ubio….'”, kazao je Munir Oz, zatočenik oslobođen u sklopu privremenog primirja.

Zatočeni kažu da su preživjeli ‘pakao u Gazi’

Oz je uputio zahtjev izraelskoj vladi da hitno počne proces razmjene zarobljenika s Hamasom, kako bi se svi Izraelci iz Gaze vratili svojim domovima što je prije moguće.

Druga zatočenica koja se vratila sa svojom djecom izjavila je kako je “helikopter nasumično pucao na nas 7. oktobra, dok smo bili na putu ka Gazi”, dok joj je suprug i dalje zatočen kod Hamasa.

Jedna od zatvorenica je povikala na Netanyahua: “Tvrdite da postoje obavještajne informacije, ali istina je da su nas tamo  [u Gazi] bombardirali i osjećali smo se kao da niko u Izraelu neće učiniti ništa za nas!”

“Tri dana prije nego smo se vratili u Izrael, odvojili su mog muža od nas i odveli ga u tunele, a vi govorite o potapanju tunela morskom vodom”, dodala je zarobljenica koja se vratila sa svojom djecom.

Prethodni protesti u Tel Avivu za porodice izraelskih zarobljenika u Gazi (Reuters)

Bar Goldstein je podijelio ono što su mu članovi njegove porodice koji su se vratili opisali kao “pakao u Gazi”.

“Srećom, imao sam čast primiti svoju snahu Chen i njenu djecu. Bili su neprestano izloženi prijetnji bombardiranja od IDF-a [Izraelske odbrambene snage]”.

‘Nemamo više snage, dva mjeseca ne spavamo’

“Vi ne razumijete koliko smo nesretni. Nemamo više snage i već dva mjeseca ne spavamo. Ne želimo se jednog dana probuditi s viješću o smrti zarobljenika u Gazi”, kazao je otac jednog od zatočenika.

Na kraju sastanka, Netanyahu je izjavio kako je “još puno mraka koji moramo rastjerati”.

“Moramo vratiti sve zatočenike, naročito nakon što smo saznali da su izloženi ponižavanju, patnji, kažnjavanju i silovanju.”

“Moramo informirati svjetsku javnost o zločinima koje su zatočenici pretrpjeli. Postoji veliki tim koji prikuplja dokaze, nastoji doći do svakog zarobljenika i razrađuje plan kako da ih sve dovede”, dodao je izraelski premijer.

U tom trenutku, nekoliko porodica zarobljenika povikalo je na Netanyahua, nakon čega su napustile sastanak prije završetka.

Izvor: Al Jazeera