Senat SAD-a blokirao pomoć Ukrajini i Izraelu

Za paket pomoći glasalo je 49 senatora, a 51 je bio protiv, što znači da mjera vrijedna 110,5 milijardi dolara nije dobila 60 glasova potrebnih u Senatu od 100 članova.

Vođa demokratske većine u Senatu Chuck Schumer također je glasao protiv, kako bi mogao podnijeti prijedlog za ponovno razmatranje (AP)

Paket nove sigurnosne pomoći Ukrajini i Izraelu vrijedan milijarde dolara blokirali su u srijedu republikanci u američkom Senatu, koji ustrajavaju na strožim mjerama za kontrolu imigracije na granici SAD-a s Meksikom.

Za paket pomoći glasalo je 49 senatora, a 51 je bio protiv, što znači da mjera vrijedna 110,5 milijardi dolara nije dobila 60 glasova potrebnih u Senatu od 100 članova kako bi se otvorio put za početak rasprave, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Glasanje je bilo po stranačkim linijama, pri čemu su svi republikanci u Senatu glasali protiv, zajedno sa senatorom Berniejem Sandersom, nezavisnim kandidatom, koji glasa s demokratima, ali je izrazio zabrinutost zbog finansiranja izraelske sadašnje “nehumane vojne strategije” protiv Palestinaca.

Vođa demokratske većine u Senatu Chuck Schumer također je glasao protiv, kako bi mogao podnijeti prijedlog za ponovno razmatranje.

Nakon glasanja, demokrata Schumer je rekao da je to “ozbiljan trenutak, koji će imati trajne posljedice za 21. vijek”, riskirajući pad zapadne demokratije.

Republikanci žele strožu imigracijsku politiku

Republikanci su rekli da je ovakvo glasanje bilo bitno kako bi istakli svoj zahtjev za strožu imigracijsku politiku i kontrolu južne granice.

“Današnje glasanje je ono što je potrebno da demokratski čelnik prepozna da republikanci u Senatu misle ono što kažemo. Onda glasajmo. I onda konačno počnimo ispunjavati prioritete američke nacionalne sigurnosti, uključujući ovdje kod kuće”, kazao je čelnik republikanaca u Senatu Mitch McConnell u govoru ranije u srijedu.

Republikanci i demokrati u Kongresu mjesecima raspravljaju o tome kako odgovoriti na zahtjev demokratskog predsjednika Joea Bidena za milijardama dolara finansiranja Ukrajine u borbi protiv ruskih osvajača, Izraela nakon napada Hamasa 7. oktobra, američkih interesa u Indo-Pacifiku i međunarodnu humanitarnu pomoć.

Dva zahtjeva Bijele kuće da Kongres usvoji zakone o potrošnji nisu uspjela proći, a u Kongresu SAD-a širi se nervoza, jer pat pozicija prijeti produžiti se u 2024. godini.

Demokrate tvrde da je pomoć saveznicima ključna za podršku globalnoj demokratiji i odbranu od autokratija.

“Nemojte griješiti, današnje glasanje dugo će se pamtiti. Historija će biti strogo suđena… ne možemo dopustiti [ruskom predsjedniku Vladimiru] Putinu da pobijedi”, rekao je Biden ranije u obraćanju u Bijeloj kući.

Demokrate: Poruka da SAD ne stoji uz partnere

Grupa demokrata iz Senata sazvala je konferenciju za novinare kako bi tvrdila da bi blokiranje zakona poslalo poruku i protivnicima i saveznicima SAD-a da Sjedinjene Američke Države ne stoje uz međunarodne partnere.

“Vrijeme ističe. Imamo samo nekoliko dana da postignemo jasan, pozitivan napredak prema razradi konačnih detalja potrebnih da pokažemo da su SAD pouzdan saveznik”, kazao je senator Chris Coons.

Republikanci tvrde da je prekomjerna ilegalna imigracija preko južne granice s Meksikom izuzetno važan sigurnosni problem i kažu da žele veću odgovornost nego što dobijaju od Bidenove administracije za sredstva američkih poreznih obveznika koja idu u inostranstvo.

Schumer je u utorak rekao da će pokušati izaći iz slijepe ulice tako što će republikancima ponuditi priliku da u zakon dodaju amandman o graničnoj politici.

Do srijede navečer takav amandman nije najavljen.

Izvor: Agencije