Nova stranica: Grčka i Turska obnavljaju odnose

Dugogodišnji protivnici su se dogovorili da će se fokusirati na razvoj dobrosusjedskih odnosa, držati kanale komunikacije otvorenim, te osnažiti trgovinsku razmjenu.

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan (Reuters)

Grčka i Turska su se dogovorile da temeljito obnove odnose, utvrdivši plan koji bi trebao otvoriti novu eru u vezama dviju saveznica u NATO-u, ali i historijskih suparnica.

U historijskoj posjeti turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Grčkoj, dugogodišnji protivnici su se dogovorili da će se fokusirati na razvoj dobrosusjedskih odnosa, držati kanale komunikacije otvorenim, osnažiti trgovinsku razmjenu i sarađivati na rješavanju problema koji ih dijele, posebno u Egejskom moru, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Nema pitanja koja se ne mogu riješiti, sve dok u vidu imamo širu sliku i ne završimo kao oni koji prelaze more, a utope se u rijeci”, rekao je Erdogan nakon susreta s grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom u Atini. Sastanak je trajao duže od planiranog.

Dvije zemlje žele povećati trgovinsku razmjenu na deset milijardi dolara, a Erdogan smatra da bi mogle profitirati od sastanaka na visokom nivou koji bi se održavali svake godine.

“Historija i geografija su odredili da smo susjedne zemlje. Osjećam historijsku odgovornost da iskoristimo tu priliku i budemo jedni uz druge, baš kao naše granice”, izjavio je Mitsotakis.

Deklaracija o dobrosusedskim odnosima

Tokom sastanka Mitsotakisa i Erdogana u Atini potpisana je deklaracija o dobrosusjedskim odnosima dvije države, kao i 15 međudržavnih sporazuma.

“Nadamo se da ćemo naše probleme riješiti konstruktivnim dijalogom, dobrosusjedskim odnosima u okviru međunarodnog prava”, rekao je Erdogan.

Mitsotakis je rekao da su njihovi bilateralni odnosi u prošlosti doživljavali turbulencije koje su ponekad bile opasne i da je važno ostati na “mirnijem putu” na kojem se dvije države nalaze već nekoliko mjeseci.

U razgovoru sa grčkom predsjednicom Katerinaom Sakellaropoulou, Erdogan je izrazio nadu da će današnji sastanak o strateškoj saradnji Turske i Grčke biti prilika za “novu eru u odnosima dvije zemlje”.

Spor Grčke i Turske

Grčka i Turska se decenijama spore oko granica njihovih kontinentalnih pojasa bogatim izvorima energije, nadzora Egejskog mora i etnički podijeljenog Kipra.

Devedesetih godina prošlog stoljeća bile su na rubu rata, a posljednjih se godina svađaju oko izvora energije u istočnom Sredozemlju, odbrane, migracija i nabave borbenih aviona.

Erdogan je istakao da bi se dvije zemlje trebale usredotočiti na pozitivne, a manje na negativne stvari.

“Bilo bi puno bolje da u budućnosti gledamo na stvari kao da je čaša polu-puna, a ne polu-prazna”, izjavio je na sastanku s grčkom predsjednicom Katerinom Sakellaropoulou.

Grčka je dobila dozvolu Evropske unije da ponovo uvede sedmodnevne turističke vize za turske goste koji dolaze na deset otoka uz obalu Turske.

Turska već dvadesetak godina pokušava postati članica Evropske unije. Nakon dužničke krize koja je potresla cijelu eurozonu, Grčka se želi nametnuti kao stup sigurnosti u izmijenjenom geopolitičkom okruženju zbog rata u Ukrajini i sukoba u Gazi.

Izvor: Agencije