Danska usvojila zakon o zabrani spaljivanja Kur'ana

Kršenje novog zakona će biti kažnjivo novčanim kaznama ili zatvorskom kaznom do dvije godine, saopćila je vlada.

Pripadnici muslimanske vjeroispovesti širom svijeta osudili su paljenje Kur'ana (EPA)

Danski parlament je izglasao zakon kojim postaje nezakonito paliti primjerke Kur'ana na javnim mjestima nakon što su protesti u muslimanskim zemljama zbog oskvrnuća svete knjige islama izazvali zabrinutost za nacionalnu sigurnost nordijske države.

Protuislamski aktivisti u Danskoj i Švedskoj održali su niz javnih protesta na kojima su spalili ili oštetili primjerke Kur'ana, što je izazvalo napetosti s muslimanima i dovelo do zahtjeva da vlade nordijskih zemalja zabrane takve postupke.

Danska je pokušala uspostaviti ravnotežu između ustavom zaštićene slobode govora, uključujući pravo da se kritizira religija, i nacionalne sigurnosti, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Kritičari u Švedskoj i Danskoj tvrde da bilo kakvo ograničavanje kritika upućenih religiji, uključujući paljenje Kur'ana, potkopava teško izborene slobode.

Predviđene novčane i zatvorske kazne

“Historija će nam strogo suditi zbog ovoga i to s dobrim razlogom. Sve se svodi na to jesmo li mi odredili ograničavanje slobode govora ili nam je ono nametnuto izvana”, rekla je Inger Stojberg, čelnica protuimigrantske stranke Danski demokrati, koja se protivi zabrani.

Centristička vlada u Kopenhagenu tvrdi da će nova pravila imati tek rubni učinak na slobodu govora te da je kritiziranje religije na druge načine i dalje zakonito.

Kršenje novog zakona će biti kažnjivo novčanim kaznama ili zatvorskom kaznom do dvije godine, saopćila je vlada.

Švedska također razmatra načine da na zakonit način ograniči oskvrnuća Kur'ana, no ima različit pristup od Danske.

Stockholm razmatra mogućnost da policija pri odlučivanju o zahtjevima za odobrenje javnih prosvjeda u obzir uzima nacionalnu sigurnost.

Izvor: Agencije