Velika Britanija objavila prijedlog zakona o deportaciji migranata u Ruandu

Britanski ministar za migraciju podnio je ostavku nakon što je vlada objavila nacrt zakona kojim je predviđeno slanje tražilaca azila u Ruandu u jednom smjeru.

Britanska vlada tvrdi da će deportacije u Ruandu obeshrabriti druge migrante da prelaze preko La Manchea (Reuters)

Britanski ministar za migraciju Robert Jenrick podnio je ostavku nakon objave nacrta zakona o deportaciji migranata u Ruandu, zbog “dubokog neslaganja s političkim smjerom vlade” u pogledu migracije za koji smatra da ne ide dovoljno daleko.

Njegova ostavka pojačat će pritisak na premijera Rishija Sunaka, kojeg desno krilo njegove stranke poziva da bude još čvršći u borbi protiv ilegalne imigracije, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“S velikom žalošću pisao sam premijeru kako bih mu podnio ostavku na mjesto ministra migracije. Ne mogu ostati na svojoj dužnosti kada se duboko ne slažem s političkim smjerom vlade u pogledu migracije”, napisao je Robert Jenrick na  društvenoj mreži X.

Njegova ostavka je vezana uz prijedlog zakona o vraćanju migranata u Ruandu koji bi u četvrtak trebao biti predstavljen u parlamentu, a za koji on smatra da ne ide dovoljno daleko.

“Ulozi za zemlju su previsoki da ne bismo mogli tražiti jaču zaštitu potrebnu za okončanje vrtuljka pravnih izazova koji riskiraju da će paralizirati šemu i negirati njenu namjeru odvraćanja”, napisao je on.

‘Nezakonit plan’

Nacrt zakona o vraćanju migranata u Ruandu dio je planova britanske vlade za prevazilaženje blokade Vrhovnog suda Velike Britanije u politici prema Ruandi.

Sud je prošlog mjeseca presudio da je plan nezakonit zbog toga što, kako je naveo, “Ruanda nije bezbjedna zemlja za izbjeglice”.

Britanija i Ruanda su nakon toga potpisale sporazum kojim se obavezuju da će ojačati zaštitu migranata. Britanska vlada je saopštila da će joj to omogućiti da donese zakon kojim se Ruanda proglašava sigurnom destinacijom.

Prijedlog zakona vjerovatno će se suočiti sa otporom centrističkih zastupnika vladajuće Konzervativne partije, koji se protive da Britanija krši svoje obaveze iz oblasti ljudskih prava, prenosi Tanjug pisanje Reutersa.

Konzervativna vlada ima za cilj da spriječi ilegalne migrante koji stižu preko La Manchea.

Pravni izazovi

Britanija i Ruanda su u aprilu 2022. godine postigle dogovor da pojedini migranti koji pređu La Manche budu poslati u Ruandu, gdje bi trebalo da budu obrađeni njihovi zahtjevi za azil i da će, ukoliko dobiju azil, ostati.

Britanska vlada tvrdi da će deportacije u Ruandu obeshrabriti druge migrante da prelaze preko La Manchea, kao i da će razbiti mreže za krijumčarenje ljudi.

Kritičari toga zakona navode da je neetično i neizvodljivo slati migrante u zemlju koja je udaljena 6.400 kilometara, bez šanse da se ikada nastane u Velikoj Britaniji.

Do sada niko još nije poslat u Ruandu u skladu sa planom koji se suočio sa višestrukim pravnim izazovima.

Novi zakon, ukoliko bude usvojen, otežavao bi pred sudovima osporavanje naloga za deportaciju.

Izvor: Agencije