SAD i Švedska potpisali Sporazum o saradnji u oblasti odbrane

Švedska je snažan, sposoban odbrambeni partner, koji zastupa vrijednosti NATO-a i dodatno će ojačati Alijansu kada se pristupni proces završi, navodi State Department.

Švedska i Finska, koja se pridružila NATO-u u aprilu, napustile su politiku neutralnosti i aplicirale za članstvo u Alijansi (Reuters)

Sjedinjene Američke Države i Švedska potpisale su Sporazum o saradnji u oblasti odbrane, čime ta nordijska zemlja jača vojne saveze dok čeka odobrenje za ulazak u NATO, saopćio je State Department.

“Švedska je snažan, sposoban odbrambeni partner, koji zastupa vrijednosti NATO-a i dodatno će ojačati Alijansu kada se pristupni proces NATO-u završi”, navodi se u pisanoj izjavi State Departmenta, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Dodaje se da će članstvo Švedske ojačati kolektivnu odbranu NATO-a i povećati sposobnost Alijanse da odgovori na sigurnosne izazove u euroatlantskom području.

Švedski ministar odbrane Pal Jonson rekao je da se nada da će se pridruživanje dogoditi “što je prije moguće”, ali nije dao nikakvu procjenu kada će Turska i Mađarska, jedine dvije članice NATO-a koje još nisu dale zeleno svjetlo Švedskoj, odobriti njen pristup.

Sve članice NATO-a moraju odobriti odluku

Turska je odlagala ratifikaciju više od godinu, optužujući Švedsku da ne shvata dovoljno ozbiljno tursku zabrinutost za sigurnost, uključujući borbu protiv kurdskih i drugih grupa koje Ankara smatra prijetnjom.

Švedska i Finska, koja se pridružila NATO-u u aprilu, napustile su politiku neutralnosti i aplicirale za članstvo u Alijansi nakon početka ruske invazije na Ukrajinu krajem februara 2022. godine.

Kako bi primili nove članice, sve postojeće članice Sjevernoatlantskog saveza moraju odobriti odluku.

Izvor: Agencije