Šef Shin Beta prijeti Hamasu i prisjeća se ‘Minhenske operacije’

Izrael je od napada 7. oktobra, koji je ciljao naselja u okolini Pojasa Gaze, obećao da će eliminirati Hamas te od tog datuma provodi razarajuću agresiju na Pojas Gaze.

Nezapamćen obim prijetnji Izraelu u protekloj godini (AFP)

Ronen Bar, šef Izraelske unutrašnje sigurnosne službe (Shin Bet), zaprijetio je da će nastaviti s Islamskim pokretom otpora (Hamas) „svuda“ izvan Izraela  i „eliminirati ga čak i ako to bude trajalo nekoliko godina“, prisjećajući se reakcije Izraela nakon „Minhenske operacije“ koja je ciljala Izraelce u Njemačkoj 1972. godine.

Na snimku koji je emitovala Izraelska radiodifuzna korporacija nije jasno kada je Bar dao izjavu niti kome. „Vijeće ministara nam je odredilo cilj, a to je eliminacija Hamasa. Ovo je naš Minhen. Radit ćemo to svugdje, u Gazi, na Zapadnoj obali, Libanu, Turskoj i Kataru. Iako može potrajati godinama, odlučili smo da to izvršimo“, navodi se u izjavi.

„Sigurnosna odgovornost je na nama. Naša dužnost je da postignemo i osjetimo sigurnost. Nažalost, 7. oktobra to nismo uspjeli, ali vjerujem da stalno napredujemo i ne čekamo. Izvlačimo pouke iz ovih dešavanja i prenosimo ih na druge frontove, ne samo u Pojas Gaze“, dodao je šef Shin Beta.

„Obim prijetnji Izraelu u ovoj godini, prije trenutnih dešavanja, bio je nezapamćen,  a u tim događajima je i ono skriveno bilo daleko od očiju. Postoji još mnogo toga što se dešava ispod površine“, kazao je Bar.

‘Minhenska operacija’

Spominjući Minhen, Bar je podsjetio na ono što je Izrael uradio nakon što je 11 članova izraelskog olimpijskog tima ubijeno 1972. godine, kada je grupa paelstinske organizacije Crni septembar izvršila napad tokom Olimpijskih igara u Minhenu u Njemačkoj.

Izrael je na tu operaciju odgovorio kampanjom atentata na aktiviste i članove organizacije tokom nekoliko godina i u nekoliko zemalja.

Izrael je od napada 7. oktobra, koji je ciljao naselja u okolini Pojasa Gaze, obećao da će eliminirati Hamas te od tog datuma sprovodi razarajuću agresiju na Pojas Gaze, što je rezultiralo ubijanjem više od 15.000 ljudi i hiljadama ranjenih i nestalih.

Izvor: Agencije