Sjeverna Koreja će naredne godine lansirati tri špijunska satelita

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un je naredio vlastima da pojačaju proizvodnju podmornica i razviju razne vrste bespilotnih borbenih letjelica.

Kim Jong-un je nagovijestio da će pojačati testiranje oružja uoči američkih predsjedničkih izbora (Reuters)

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un najavio je da će u 2024. lansirati još tri vojna špijunska satelita, proizvesti više nuklearnih sredstava i uvesti moderne borbene dronove. Ujedno je pozvao da se zemlja spremi za suočavanje sa “potezima konfrontacije” SAD-a i njegovih sljedbenika, saopćili su državni mediji.

Kim je, u govoru na plenarnom sastanku vladajuće Radničke partije na kraju godine na kojem se određuju ciljevi za narednu, nagovijestio da će pojačati testiranje oružja uoči američkih predsjedničkih izbora koji će biti održani u novembru 2024.

On je rekao da su potezi SAD-a i njihovih sljedbenika protiv Sjeverne Koreje bili ove godine “bez presedana” i da su doveli Korejski poluotok na ivicu nuklearnog rata, prenosi zvanična novinska agencija KCNA.

“Ta ozbiljna situacija zahtijeva od nas da ubrzamo radove na sticanju uvjerljivih kapaciteta ratnog odgovora i potpunu i savršenu vojnu spremnost da suzbijemo bilo koji vid provokacija neprijatelja jednim potezom”, rekao je Kim.

Iznio je planove za lansiranje još tri vojna špijunska satelita iduće godine, nakon prvog satelita za izviđanje kojeg je zemlja lansirala u novembru 2023. godine.

Posmatrači su kazali da Kim vjeruje da će pojačana nuklearna sposobnost dati još jednu šansu da se obnovi diplomatija na vrhu sa SAD-om i isposluje olakšanje sankcija ako se poslije izbora Donald Trump vrati u Bijelu kuću, prenosi agencija Beta, pozivajući se na AP.

Kršenje sankcija UN-a

Kim je naglasio potrebu da se uspostavi “pouzdana osnova” za povećanje nuklearnog naoružanja Sjeverne Koreje, u osvrtu na pogone za proizvodnju plutonija i obogaćenog uranija.

Kim je također naredio vlastima da pojačaju proizvodnju podmornica i razviju razne vrste bespilotnih borbenih letjelica, navodi KCNA.

Od prošle godine do kraja ove Sjeverna Koreja je izvela probne testove sa više od 100 balističkih raketa, od kojih su mnoge bile sa nuklearnim kapacitetima i sa mogućnošću dosezanja Južne Koreje i do kopnenog dijela SAD-a, što predstavlja kršenje sankcija UN-a.

SAD i Južna Koreja odgovorili su povećanim brojem vojnih vježbi i raspoređivanjem američkih bombardera, nosača aviona i podmornice na nuklearni pogon u Južnoj Koreji. Sjeverna Koreja to vidi kao vježbu za invaziju na njenu teritoriju.

Zabranjene raketne probe

Tokom partijskog skupa, Kim je koristio ratobornu i podrugljivu retoriku protiv Južne Koreje nazivajući je “poluparalizovanom deformisanom američkom kolonijom sa američkom kulturom”.

Rekao je da se Južna Koreja ne može smatrati partnerom za pomirenje ili ujedinjenje.

Naredio je vojsci da upotrijebi sva raspoloživa sredstva, uključujući nuklearna, da osvoji Južnu Koreju u slučaju ratnog sukoba.

“Sjeverna Koreja mora da učvrsti saradnju sa antiimperijalističkim, nezavisnim zemljama koje se protive zapadnoj hegemoniji predvođenoj SAD-om”, poručio je.

Nije imenovao te zemlje, ali Sjeverna Koreja nastoji da pojača saradnju sa Rusijom i Kinom, koje su više puta blokirale nastojanja SAD-a i drugih zemalja da se ojačaju sankcije UN-a protiv Sjeverne Koreje zbog provođenja zabranjenih raketnih proba, navodi AP.

Izvor: Agencije