Francuska neće primati imame iz inostranstva

Obrazloženo je da cilj nije da se spriječe strani imami da propovijedaju u Francuskoj već da se osigura da nikog od njih ne plaća neka strana država čiji bi oni bili zaposlenici.

Poslije 1. januara 2024. godine muslimanski vjerski službenici poslani iz drugih zemalja koji se još nalaze na francuskoj teritoriji neće moći tu da ostanu u tom statusu (Reuters)

Francuska od 1. januara neće više primati nove imame poslane iz drugih zemalja, najavio je francuski ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin u pismu upućenom zemljama na koje se to odnosi.

Poslije 1. januara 2024. godine muslimanski vjerski službenici poslani iz drugih zemalja koji se još nalaze na francuskoj teritoriji neće moći tu ostati u tom statusu, naveo je Darmanin u pismu, u koje je agencija France Presse imala uvid.

Početkom 2020. godine francuski predsjednik Emmanuel Macron izrazio je želju da prekine sa prihvatom gotovo 300 imama koje su poslale razne zemlje (Alžir, Turska, Maroko), a da paralelno poveća broj imama obučenih u Francuskoj, prenosi Beta.

Macron je najavio i niz drugih mjera protiv onoga što naziva “strani utjecaj” na islam u Francuskoj, od imama koje šalju druge zemlje do finansiranja džamija.

Tadašnji ministar unutrašnjih poslova Christophe Castaner rekao je da rade na tome da se praksa sa prijemom imama koje šalju druge zemlje prekine 2024. godine.

Istek roka

Podsjećajući na ovu najavu od prije tri godine, kojim je džamijama i državama dato vrijeme da se organiziraju, ministar Darmanin insistirao je na roku i naglasio da će odluka početi da se primjenjuje od 1. januara 2024. godine.

To znači da od tog datuma Francuska više neće primati imame poslane iz inostranstva.

Kako se navodi, cilj nije da se spriječe strani imami da propovijedaju u Francuskoj već da se osigura da nikog od njih ne plaća neka strana država čiji bi oni bili zaposlenici.

Prema novom propisu, nije doveden u pitanje dolazak gotovo 300 stranih imama za vrijeme mjeseca ramazana.

Naglasak je, navodi se, na tome da sve veći broj imama koji rade na francuskoj teritoriji budu bar djelomično obrazovani u Francuskoj.

Izvor: Agencije