Macron: Izraelski plan za eliminiranje Hamasa riskira deceniju rata

Prema njegovim riječima, pravo Izraela na odbranu ni pod kojim okolnostima ne može biti pravo da se napada i civilno stanovništvo.

Macron: Kada imamo sigurnosni pristup gdje politički očaj podstiče svu ovu ogorčenost, mi ne gradimo vlastitu sigurnost na duži rok (Reuters)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron ocijenio je da izraelski plan da se zauvijek eliminira Hamas, nosi rizik desetogodišnjeg rata, što se u francuskim medijima tumači kao odbacivanje izraelskog plana o ratu do potpune eliminacije oružane palestinske grupe, prenosi Tanjug.

Govoreći na konferenciji za novinare na marginama klimatskih pregovora UN COP28 u Dubaiju, Macron je ukazao da Izrael rizikuje da bude pokretač decenijskog rata, prenosi portal BFM TV.

“Šta znači potpuno uništenje Hamasa i da li neko misli da je to moguće ? Ako misli da jeste, to znači da će rat trajati 10 godina. Mislim da smo došli do tačke na kojoj će izraelske vlasti morati preciznije definirati svoj cilj i željeno konačno stanje stvari”, rekao je čelnik Francuske.

On je u subotu otputovao u Dohu da se sastane sa katarskim emirom Tamimom bin Hamadom Al-Thanijem, čija je vlada igrala centralnu ulogu u diplomatskim naporima da se okonča sukob Izraela i Hamasa.

“Zastoj u pregovorima”

Međutim, Macronov petosatni boravak u Dohi dogodio se neposredno nakon odlaska izraelskih pregovarača koji su potvrdili da je došlo do “zastoja u pregovorima” u vezi sa primirjem.

Izrael i Hamas su se uzajamno optuživali za kršenje primirja, koje je, dok je trajalo, omogućilo oslobađanje 80 izraelskih talaca u zamjenu za 240 palestinskih zatvorenika.

Macron je rekao da svi priznaju pravo Izraela da se brani, ali u okviru međunarodnog prava i poštovanja humanitarnog prava. Prema njegovim riječima, ovo pravo na odbranu ni pod kojim okolnostima ne može biti pravo da se napada i civilno stanovništvo.

“Kada imamo sigurnosni pristup gdje politički očaj podstiče svu ovu ogorčenost, mi ne gradimo vlastitu sigurnost na duži rok”, upozorio je, zalažući se za “legitimno pravo palestinskog naroda da ima državu”.

Izvor: Agencije