Iranski ministar odbrane zaprijetio osvetom Izraelu

Izrael je u srijedu ubio visokopozicioniranog generala Islamske revolucionarne garde, zbog čega Teheran prijeti odmazdom.

Ukop višeg savjetnika iranske Revolucionarne garde, Sayyeda Razi Mousavija, u Najafu 2. decembra 2023 (Reuters)

Iranski ministar odbrane zaprijetio je osvetom Izraelu u srijedu nakon što je u Siriji ubijen visokopozicionirani general.

“U pravo vrijeme i na pravom mjestu, snažno ćemo odgovoriti slabom cionističkom neprijatelju (Izraelu)”, rekao je Mohammad Reza Ashtiani u srijedu, prenosi iranska novinska agencija Tasnim.

General Seyed Razi Mousavi, iz iranske Islamske revolucionarne garde (IRGC), ubijen je u ponedjeljak u navodnom izraelskom zračnom napadu na predgrađe Damaska, sirijske prijestolnice, piše dpa a prenosi Hina.

‘Osoba od povjerenja’

Prema New York Timesu, Mousavi je pomogao nadzirati isporuku oružja libanskoj miliciji Hezbolahu, koji uživa podršku Irana i koji je više puta napadao sjeverni Izrael u znak podrške Hamasu od početka rata u Gazi.

Izrael često napada lokacije u ratom razorenoj Siriji kako bi spriječio Iran da proširi svoj vojni utjecaj u regiji preko lokalnih milicija, navode agencije.

Mousavi je bio osoba od povjerenja utjecajnog generala IRGC-a Qasema Soleimanija kojega su Sjedinjene Američke Države ubile u napadu dronom u Iraku 2020. godine, piše Tasnim.

Internetski portal Amwaj objavio je da je Mousavi imao desetljeća vojnog iskustva u Siriji i Libanu.

Iako je ranije o generalu malo toga bilo poznato, smatran je jednim od najutjecajnijih generala Revolucionarne garde u inostranstvu.

Izvor: Agencije