Izrael: Moguće da u redovima vojske ima Jevreja sa stranim državljanstvom

Prema zakonu, izraelski državljani koji imaju dvojno državljanstvo i žive u drugim zemljama također su obavezni služiti vojni rok u Izraelu.

Izraelski vojnik u blizini Pojasa Gaze (Getty)

Izraelska vojska je saopćila da Jevreji koji žive u drugim zemljama i nisu državljani Izraela mogu služiti u vojsci kao dobrovoljci, ali je odbila otkriti broj neizraelskih državljana koji se pridružuju vojsci, što opravdava “sigurnosnim razlozima”.

I dok se izraelski rat u Gazi nastavlja, došlo je do pojave takozvanog ”usamljenog vojnika” (lone soldier), a neki od njih su služili u izraelskoj vojsci iako nisu bili državljani Izraela.

Agencija Anadolija obratila se Uredu glasnogovornika izraelske vojske pismenim putem kako bi saznala služe li u izraelskoj vojsci Jevreji koji nisu izraelski državljani i trebaju li prvo dobiti državljanstvo da bi se mogli pridružiti armiji.

”Jevreji koji nisu izraelski državljani mogu se pridružiti izraelskoj vojsci kao dobrovoljci”, navodi se u pismenom odgovoru.

Razorni rat protiv Gaze

U odgovoru na pitanje o broju neizraelskih državljana koji služe u izraelskoj vojsci, Ured glasnogovornika izraelske vojske je odgovorio: ”Ne možemo dijeliti ove informacije iz sigurnosnih razloga”.

Važno je napomenuti da obavezni vojni rok u Izraelu traje 32 mjeseca za muškarce i 24 mjeseca za žene starije od 18 godina. Svako ko odbije služiti vojni rok može se suočiti s kaznom zatvora do 200 dana i pritiskom društva.

Prema izraelskom zakonu, izraelski državljani koji imaju dvojno državljanstvo i žive u drugim zemljama također su obavezni služiti vojni rok u Izraelu.

Od 7. oktobra, izraelska vojska vodi razorni rat protiv Gaze, koji je do jučer, u ponedjeljak, ostavio za sobom 20.674 ubijenih i 54.536 ranjenih, uglavnom žena i djece. Rat je donio ogromno razaranje infrastrukture i humanitarnu katastrofu bez presedana, navode vlasti u Pojasu Gaze i Ujedinjeni narodi.

Izvor: Agencije