Iran prijeti zatvaranjem Mediterana zbog Pojasa Gaze

Jemenski pobunjenici Husi, koji su povezani s Iranom, napadali su trgovačke brodove u Crvenom moru zbog izraelske ofanzive na Gazu, zbog čega su neke kompanije promijenile rutu.

Iran nema pristup Mediteranu i nejasno je kako bi ga Revolucionarna garda mogla zatvoriti (EPA)

Komandant iranske Revolucionarne garde poručio je u subotu da bi moglo doći do zatvaranja Sredozemnog mora ako SAD i saveznici nastave činiti “zločine” u Pojasu Gazi, objavili su iranski mediji, ne objašnjavajući kako bi to Iran mogao napraviti.

Teheran podržava Hamas protiv Izraela i optužuje SAD da podržava, kako kažu, izraelske zločine u Pojasu Gaze, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Oni će uskoro dočekati zatvaranje Sredozemnog mora, Gibraltarskih vrata i drugih vodenih puteva”, rekao je brigadni general Mohamed Reza Nakdi, visokorangirani komandant Revolucionarne garde, javila je iranska agencija Tasnim.

Jemenski pobunjenici Husi, koji su povezani s Iranom, napadali su trgovačke brodove u Crvenom moru zbog izraelske ofanzive u Pojasu Gaze, zbog čega su neke brodske kompanije promijenile rutu.

‘Zarobljeni u Crvenom moru’

Bijela kuća je u petak objavila da je Iran “duboko uključen” u planiranje operacija protiv komercijalnih brodova u Crvenom moru.

Iran nema pristup Mediteranu i nejasno je kako bi ga Revolucionarna garda mogla zatvoriti.

Nakdi je govorio o “rađanju novih snaga otpora i zatvaranju drugih plovnih puteva”.

“Jučer su Perzijski zaljev i Hormuški tjesnac za njih postali noćna mora, a danas su zarobljeni u Crvenom moru”, poručio je Nakdi.

Jedine proiranske grupe na Mediteranu su libanski Hezbollah i njemu savezničke milicije u Siriji.

Izvor: Agencije