Kolumbija sa olupine broda vadi predmete vrijedne milijarde dolara

Brod ‘San Jose’ je potopljen tokom pomorske bitke s britanskim brodovima prije više od 300 godina.

Olupina je locirana 2015. godine uz pomoć međunarodnog tima stručnjaka, a njena tačna lokacija je državna tajna (AP)

Vlada Kolumbije saopćila je kako će pokušati izvući na površinu predmete vrijedne više milijardi dolara, a koji se nalaze na olupini broda “San Jose” potopljenog blizu karipske obale te države 1708. godine.

Kolumbijski ministar kulture Juan David Correa je rekao kako će prvi pokušaji izvlačenja predmeta biti u aprilu i maju naredne godine, zavisno od vremenskih prilika u Karipskom moru, prenosi Beta pozivajući se na AP.

“Ovo je arheološko nalazište, ne zakopano blago”, kazao je Correa nakon sastanka sa predsjednikom Gustavom Petrom.

“Ovo je prilika da postanemo država na čelu podvodnih arheoloških istraživanja.”

Na osnovu dosadašnjeg istraživanja procjenjuje se da olupina sadrži oko 11 miliona zlatnih i srebrnih novčića, smaragda i drugih dragocjenosti iz tadašnjih španskih kolonija, a koje bi mogle vrijediti više milijardi dolara ako se izvuku na površinu.

Drago kamenje, topovi…

Correa je rekao kako će svi predmeti koji budu izvučeni iz olupine biti prenijeti na mornarički brod na dalju analizu.

Kolumbijski zvaničnici su kazali da su istraživači pronašli bronzane topove koji su u dobrom stanju, zajedno sa keramičkim i porculanskim vazama i ličnim oružjem.

Brod San Jose je potopljen tokom pomorske bitke sa britanskim brodovima prije više od 300 godina, južno od lučkog grada Kartahene. Olupina je locirana 2015. godine uz pomoć međunarodnog tima stručnjaka, a njena tačna lokacija je državna tajna.

Kolumbijska Vlada je 2018. odustala od planova da izvuče cijelu olupinu zbog pravnog spora sa privatnom kompanijom koja je tvrdila da posjeduje ekskluzivno pravo na iskopavanja, na osnovu sporazuma iz 1980-ih sa tadašnjom Vladom Kolumbije.

Konvencija o pomorskom pravu

Stručno tijelo UNESCO-a za zaštitu podvodnog kulturnog naslijeđa poslalo je pismo Vladi Kolumbije u kojem izražava zabrinutost da bi izvlačenje blaga za potrebe prodaje, a ne za istraživanje njegove historijske vrijednosti, “izazvalo nepovratan gubitak značajnog naslijeđa”.

Kolumbija nije potpisala Konvenciju UN o pomorskom pravu koja bi je podvrgla međunarodnim standardima i zahtijevala da obavijesti UNESCO o svojim planovima za sudbinu olupine.

Brod je bio predmet pravog spora između SAD-a, Kolumbije i Španije oko toga ko posjeduje prava na potopljeno blago.

Izvor: Agencije