Moldavija planira napustiti ruski blok ZND do kraja 2024.

Tenzije između proevropske Vlade u Kišinjevu i zvanične Moskve su stalno rasle, prije svega zato što Moldavija podržava Ukrajinu.

Čelnici članica Zajednice nezavisnih država na skupu 2018. godine (Real Madrid C.F. / YouTube)

Moldavija planira do kraja naredne godine napustiti Zajednicu nezavisnih država (ZND), trgovinsko i političko tijelo koje je povezano sa Rusijom, rekala je visoka moldavska zvaničnica.

Šefica parlamentarnog Odbora za vanjsku politiku Doina Gherman navela je kako je postavljeni cilj za realizaciju te odluke kraj 2024. godine, ali kako “to ne znači da neće biti malih kašnjenja”, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Međutim, uglavnom skoro sve procjene pojedinih ministarstava pokazuju da smo u završnoj fazi”, dodala je zvaničnica.

Tenzije u porastu

Saopćenje je uslijedilo nakon postepenog smanjenja učešća Moldavije u Zajednici nezavisnih država otkako je Rusija napala Ukrajinu.

Tenzije između proevropske Vlade u Kišinjevu i zvanične Moskve otada su stalno rasle, prije svega zato što Moldavija podržava Ukrajinu.

Zajednica nezavisnih država je ekonomski, politički i ekonomski savez 12 bivših republika Sovjetskog saveza (SSSR). Formirana je 8. decembra 1991. godine sporazumom Rusije, Bjelorusije i Ukrajine kojimu se 21. decembra iste godine pridružili Armenija, Azerbejdžan, Kazahstan, Kirgistan, Moldavija, Tadžikistan, Turkmenistan i Uzbekistan.

Izvor: Agencije