AI pozvao na istragu ratnih zločina u Mijanmaru

Međunarodne organizacije vjeruje da je mijanmarska vojska izvodila neselektivne napade na civile i koristila zabranjenu kasetnu municiju protiv pobunjenika.

Narodna oslobodilačka vojska Bamara se pridružila etničkim naoružanim grupama koje se bore protiv vojske na sjeveru [Izvor: BPLA]

Mijanmarska vojska vjerovatno je izvodila neselektivne napade na civile i koristila zabranjenu kasetnu municiju u borbi protiv pobunjenika iz etničkih manjina, saopćio je u četvrtak Amnesty International (AI), pozivajući na istragu osumnjičenih za ratne zločine.

Hunta se suočava s najvećim izazovom na vojnom polju od svog državnog udara 2021. godine, s koordiniranim napadima pobunjenika na vojne položaje u saveznoj državi Shan, koja graniči s Kinom, i u zapadnoj državi Rakhine, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

U zračnom napadu u državi Shan nedavno su korištene bombe koje su najvjerovatnije bile kasetna municija, navodi AI u saopćenju, pozivajući se na dokaze koje je analizirao njegov istražitelj oružanih sukoba.

Prema navodima Vojske za nacionalno oslobođenje Ta'ang (TNLA), jednoj od tri grupe u pobunjeničkom “Savezu tri bratstva”, u napadu je ubijen jedan mještanin i ranjeno je pet osoba.

Više od dva miliona raseljenih osoba

Civili u Pauk Tawu, država Rakhine, pretrpjeli su pljačke, proizvoljna hapšenja, nečovječno postupanje i mučenje, navodi AI, pozivajući se na razgovore s desetero civila.

“Mijanmarska vojska ima krvavi rezime neselektivnih napada s razornim posljedicama po civile, a njen brutalni odgovor na veliku ofanzivu oružanih grupa odgovara dugogodišnjem obrascu”, kazao je Matt Wells, direktor programa za odgovor na krize u AI-ju.

Reuters nije mogao nezavisno provjeriti izvještaj.

Glasnogovornik hunte Zaw Min Tun nije bio dostupan za komentar.

On je negirao da državne snage napadaju civile u operacijama, koje je nazvao legitimnim akcijama protiv “terorista”.

Više od 300.000 ljudi pobjeglo je pred borbama koje su izbile krajem oktobra, a više od dva miliona raseljeno je od puča, podaci su Ujedinjenih naroda.

Puč je razorio desetljeće demokratije i reformi, uz bijes zbog opsežnog vojnog gušenja, koje je podstaklo pokret otpora i intenziviranje borbi s pobunjenicima etničkim manjinama.

Kina je prošle sedmice saopćila da je posredovala u prekidu vatre između pobunjenika i vojske, iako je alijansa navela da će se njena kampanja nastaviti.

‘Vojska redovno prijeti civilima’

U saopćenju objavljenom prije izvještaja AI-ja, alijansa je saopćila da vojska redovno prijeti civilima, uključujući proizvoljna hapšenja, korištenje živog štita i mučenja.

Human Rights Watch (HRW), sa sjedištem u New Yorku, također je optužio jednu grupu pobunjeničkog saveza za otmicu i prisilno regrutiranje civila koji su bježali u državi Shan.

“Vojska Mijanmarske nacionalne demokratske alijanse [MNDAA] krši zakone rata”, izjavila je Elaine Pearson, direktorica HRW-a za Aziju.

“Civili bi trebali biti u mogućnosti da traže sigurnost od borbi bez straha da će ih mijanmarska vojska ili etničke oružane grupe prisiliti u svoje redove”, dodala je.

MNDAA nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Izvor: Agencije