Video: Eruptirao vulkan na Islandu

Nakon sedmica intenzivne potresne aktivnosti, eruptirao je vulkan na jugozapadu otočke zemlje.

Vulkanska erupcija na poluotoku Reykjanes na jugozapadu Islanda u utorak ujutro nastavlja se širiti.

Erupcija vulkana za koju se stanovništvo dugo pripremalo započela je u ponedjeljak navečer sjeverno od ribarskog mjesta Grindavika, koje je u posljednjih nekoliko sedmica potreslo na desetke potresa. Stanovnici, njih 4000, evakuisani su još u novembru, piše dpa.

“Upozorenje: erupcija je počela sjeverno od Grindavika kod Hagafela”, objavio je Meteorološki ured na svojoj web stranici u dan ranije.

Na snimkama i u prenosima uživo lokalne novinske kuće RUV vidi se kako iz vulkanskog otvora izlazi lava.

Međunarodni aerodrom ostao otvoren

Policija je potvrdila da su sve ceste do Grindavika zatvorene i pozvala ljude da se ne približavaju tom području, upozoravajući da bi plinovi koji se tamo emitiraju mogli biti otrovni. Erupcija nije utjecala na zračni saobraćaj prema Islandu i s njega. Međunarodni aerodrom Reykjavik, koji se nalazi u blizini, ostao je otvoren.

“Trenutno nema smetnji u dolascima i odlascima na aerodromu Keflavík”, piše na internet stranici aerodroma.

Posljednjih godina bilo je nekoliko erupcija na poluotoku u nenaseljenim područjima, ali se vjeruje da trenutna erupcija predstavlja neposrednu opasnost za grad, rekle su vlasti.

Rascjep se proširio tokom noći i do ranog jutra narastao na oko četiri kilometra, tvrdi vulkanolog Armann Hoskuldsson. Pukotina je i višestruko duža nego one u erupcijama na poluotoku Reykjanesu posljednjih godina.

Ritam izlijevanja lave također je mnogo brži, s oko 100 do 200 kvadratnih metara po sekundi.

Hoskuldsson je za islandsku radio stanicu RUV rekao kako procjenjuje da bi erupcija mogla trajati između sedam i deset dana.

Erupcija je također dovela do privremenog zatvaranja obližnje Plave lagune, jedne od najpoznatijih islandskih turističkih atrakcija, koja je ovog vikenda upravo bila ponovo otvorena.

Reykjanes je vulkansko i seizmičko žarište jugozapadno od glavnog grada Reykjavika.

U martu 2021. godine fontane lave spektakularno su izbile iz 500 do 750 metara duge pukotine u tlu u vulkanskom sistemu Fagradalsfjall.

Izvor: Agencije